-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištvermingiausiems kariuomenės žvalgams įteikti antsiuvai „Patrulis“

Ketvirtadienį Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre bene sunkiausią fiziškai ir psichologiškai kursą Lietuvos kariuomenėje baigė žvalgai, taip įgiję teisę nešioti antsiuvą „Patrulis“.
Lietuvos kariuomenės žvalgai
Ištvermingiausiems kariuomenės žvalgams įteikti antsiuvai „Patrulis“ / Ievos Budzeikaitės nuotr.

Šis Patrulio kursas išsiskyrė tuo, kad aktyviojoje jo fazėje dalyvavo žvalgai iš dviejų kursų ir pirmą kartą jame dalyvavo užsienio kariuomenės žvalgybos padalinio kariai – du Latvijos kariai, tačiau tik vienam iš jų pavyko įrodyti, kad yra vertas patrulio antsiuvo. Žinantys šio kurso metu įgytų žinių vertę ir tai, kiek fizinių pastangų ir valios jis pareikalauja, su pagarba žvelgia į kiekvieną karį, nešiojantį šį antsiuvą.

Pasak kurso eksperto ir instruktorių, aukščiausius rezultatus kurse pasiekė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono žvalgas vyr. eil. Nerijus Srūgys. Karį nustebino, kad kurso metu akcentuojamos ne tik taktikos ir žvalgybos žinios, bet ir būtinybė rūpintis savo kūnu. Esant tokiam krūviui, net ir labai nuvargus bei turint ribotą laiką poilsiui, yra privaloma tinkamai pasirūpinti savo organizmu, o ypač kojomis, kurioms po ilgų žygių reikia ypatingos priežiūros, kad vėliau netektų skaudžiai sumokėti už šią klaidą, nes ji šio kurso metu gali būti lemiama.

Patrulio kursą baigęs Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės žvalgas vyr. eil. Ervinas Baubinas pridūrė, kad šis kursas yra labai intensyvus ir mokytis reikia nuo pirmosios dienos laikant atrankos testus iki paskutinės dešimt parų trunkančių pratybų akimirkos. Kurso klausytojas Ervinas patikino, kad net savaitgaliais grįžęs namo laisvalaikį skyrė kurso žinių kartojimui ir įgūdžių lavinimui, o draugei taip pat teko paragauti žvalgo duonos padedant kariui praktikuotis rišti mazgus.

Kurso metu kariai mokėsi taktikos pagrindų, topografijos, kovinio šaudymo, medicinos, inžinerijos, mazgų rišimo ir nusileidimo iš didelio aukščio naudojant specialią įrangą, technikos bei skirtingų infiltravimosi būdų. Lauko taktinių pratybų metu klausytojai atliko įvairias vietovės, objekto ir kitas žvalgybos užduotis, vykdė visų rūšių patrulius, atliko infiltraciją ir defiltraciją žeme, oru bei vandeniu.

Juozo Lukšos mokymo centras organizuoja ir vykdo Sausumos pajėgų karių karinį mokymą, karinių vienetų taktinį kovinį rengimą, užtikrina karinę ekspertizę manevro, karo inžinerijos, žvalgybos ir paramos ugnimi srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius