-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atsiųs karininkų į Lietuvoje kuriamą NATO štabą

JAV atsiųs savo štabo karininkų į Lietuvoje kuriamą NATO štabą (angl. NATO Force Integration Unit, NFIU). Planuojama šis štabas pradės veikti jau šią vasarą, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Juozas Olekas ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller
Juozas Olekas ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tokią informacija išplatinta po to, kai Juozas Olekas susitiko su Krašto apsaugos ministerijoje viešėjusia Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretoriaus pavaduotoja tarptautiniams saugumui ir ginklų kontrolei Rose Gottemoeller. 

Ministras J.Olekas teigia, kad toks žingsnis reikš praktiškai įgyvendinamą NATO viršūnių susitikime Velse patvirtintą NATO pasirengimo veiksmų planą (angl. Readiness Action Plan, RAP), nes tai yra viena svarbiausių atsako į Rusijos keliamas grėsmes priemonių.

„Nuolatinis Aljanso karinių pajėgų buvimas regione yra veiksmingiausia NATO priemonė, užtikrinanti saugumą mūsų regione bei demonstruojanti NATO šalių solidarumą ir pasirengimą reaguoti į pasikeitusią saugumo situaciją. Mes labai tikimės ilgalaikio ir tvirto JAV karinių pajėgų, ginkluotės ir įrangos dislokavimo Lietuvoje,“ – pabrėžė krašto apsaugos ministras J.Olekas. 

Šiuo metu Lietuvoje bendroms pratyboms su mūsų šalies kariai dislokuota jau šeštoji nuo praėjusių metų pavasario Baltijos šalyse rotuojamų JAV sausumos pajėgų karių pamaina.

Susitikime JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja įvertino pastarųjų metų Lietuvos pastangas stiprinti savo gynybą, pasidžiaugė augančiu gynybos finansavimu. R.Gottemoeller padėkojo Lietuvai už svarų indėlį į Afganistaną, informavo apie JAV Prezidento sprendimą pratęsti pajėgų buvimą Afganistane ir 2015 m, o prireikus ir ilgiau. 

Taip pat paprašė Lietuvos kiek įmanoma būti lankstiems, svarstant galimybę paremti JAV sprendimus, Lietuvai taip pat pratęsiant pajėgų buvimą ilgesniam laikotarpiui. Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 60  Lietuvos karių.

Susitikime JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojaminėjo ir visapusę Lietuvos paramą Ukrainai, taip pat taip pat aptarta ginklų kontrolės režimo situacija ir perspektyvos Europoje.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos JAV pirmosios ėmėsi priemonių Baltijos valstybių saugumui stiprinti. JAV atsiuntė karių ir naikintuvų NATO oro policijos misijai Baltijos valstybėse sustiprinti, taip pat Baltijos valstybėse ir Lenkijoje nepertraukiamai dislokuoti rotuojami JAV karių kontingentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius