-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV didins karinę pagalbą Ukrainai

Jungtinės Valstijos planuoja didinti neletalinę karinę pagalbą Ukrainai, įskaitant pirmąją karinių visureigių „Humvee“ siuntą, tačiau nusprendė kol kas susilaikyti nuo Kijevo pajėgų aprūpinimo ginklais, pranešė JAV pareigūnai.
Visureigiai „Humvee“
Visureigiai „Humvee“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie neletalinės pagalbos padidinimą Ukrainai, kurios pajėgos kaunasi su Rusijos palaikomais separatistais šalies rytuose, tikriausiai bus paskelbta penktadienį per JAV viceprezidento Joe Bideno vizitą Kijeve.

Su naujienų agentūra „Reuters“ kalbėjęsi pareigūnai, kurie pageidavo neviešinti jų vardų, šį žingsnį įvardijo kaip JAV pagalbos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms padidinimą, tačiau jis vargu ar reikšmingai pakeis padėtį tame konflikte.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka rugsėjį per vizitą Vašingtone prašė letaliosios pagalbos, o šį prašymą palaikė kai kurie JAV įstatymų leidėjai, reaguodami į NATO informaciją, jog Rusija toliau siunčia tankus ir karius į rytų Ukrainą.

JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pareigūnai sakė, jog Vašingtonas yra įsitikinęs, kad Ukraina gavo pakankamai letaliosios pagalbos, o Kijevo prašomos ginkluotės reikšmė tame konflikte būtų menka. Jie taip pat pabrėžė, kad būtina siekti diplomatinio sprendinio.

Tarp neletalinės pagalbos, kurią J.Bidenas pristatys Kijeve, bus visureigių „Humvee“ iš Pentagono atsargų, taip pat anksčiau pažadėtų radarų, kurie gali aptikti priešo minosvaidžių pozicijas, sakė pareigūnai, kurie neįvardijo, kokia bus tos siuntos finansinė vertė.

Rugsėjį JAV pažadėjo suteikti Ukrainai neletalinės pagalbos už 53 mln. dolerių. Tarp tos įrangos buvo minimi minosvaidžių pozicijų aptikimo kompleksai, šarvinės liemenės, žiūronai, valtys ir kitokios priemonės, skirtos Ukrainos saugumo pajėgoms ir pasieniečiams šalies rytuose.

Letaliosios pagalbos klausimas lieka ant stalo. Mes į tai žvelgiame

B.Obamos administracija jau seniai diskutuoja dėl Kijevo vyriausybės aprūpinimo ginkluote, bet iki šiol laikėsi nuomonės, kad toks žingsnis gali tik paskatinti Rusiją padidinti savo pagalbą separatistams.

„Letaliosios pagalbos klausimas lieka ant stalo. Mes į tai žvelgiame“, – B.Obamos nacionalinės saugumo patarėjos pavaduotojas Tony Blinkenas, siūlomas į valstybės sekretoriaus pavaduotojo postą, trečiadienį sakė per jo kandidatūros tvirtinimo posėdį Senate.

Atsakydama į T.Blinkeno komentarą, Rusija ketvirtadienį perspėjo Jungtines Valstijas netiekti ginklų Ukrainos pajėgoms.

Likus kelioms valandos iki J.Bideno atvykimo į Kijevą, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius perspėjo nesiimti „didelio (JAV) administracijos politikos pokyčio dėl konflikto“ Ukrainoje.

Arizonos senatorius respublikonas Johnas McCainas sakė buvęs informuotas apie naujausius planus suteikti neletalinę pagalbą, bet pareiškė, kad tokia politika yra „tęsiamas absurdas“.

„Jie (separatistai) kovoja prieš žmones letaliaisiais ginklais. Jiems (Ukrainos pajėgoms) reikia letalių ginklų, kad galėtų priešintis. Apgailėtina ir gėdinga, kad mes nesuteiksime jiems letaliųjų ginklų“, – J.McCainas sakė „Reuters“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius