-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV kariai pagalbą iš oro galės išsikviesti išmaniaisiais telefonais

JAV karinių oro pajėgų tyrimų laboratorija ir Kembridže įsikūrusi mokslo laboratorija „Draper Laboratory“ pradėjo bendrą projektą, kurio tikslą sukurti išmaniesiems telefonams skirtą specialią programą, leisiančia kariams ant žemės išsikviesti oro paramą. Programa oro pajėgoms nurodys priešininko pozicijas, kurias reikia atakuoti.
Pratybos „Kardo kirtis“. Pratybų Latvijoje momentas
JAV paramos iš oro orlaivis A-10 „Thunderbolt II“ / Srž. Nido Dvilaičio nuotr.

Kaip rašo portalas lenta.ru, remdamasis „Defense News“, programa vadinsis „Android Terminal Assault Kit“ (ATAK).

Su šia programa kariai ant žemėlapio galės pažymėti priešininko pozicijas, civilių susikaupimo vietas, savo pozicijas ir galimus atsitraukimo kelius. Visus duomenimis bus galima greitai perduoti operatyviniams centrams arba tiesiai į orlaivius, esančius ore netoliese. „Draper“ atstovai mano, kad su ATAK pagalba bus galima greičiau ir paprasčiau išsikviesti pagalbą iš oro.

„Vienas dalykas yra sėdėti prie stalo biure su kondicionieriais, dairytis pro langus, spręsti programinės įrangos nesklandumus ir 60 sekundžių laukti, kol užsikraus sistema. Tuos pačius veiksmus atlikti apšaudomam ar šokant iš lėktuvo yra visai kas kitą. Šiuo atžvilgiu ATAK turi būti naudinga“, - sako projektui vadovaujanti Laura Major.

Šiuo metu JAV armija ir jūrų pėstininkai paros iš oro iškvietimui naudoja radijo stotis ir nešiojamus kompiuterius. Tačiau naudojantis šiais prietaisais užtrunka gana daug laiko, kol informacija perduodama. Maža to, šviečiantys kompiuterių ekranai naktį gali išduoti karių pozicijas.

Tikimasi, kad ATAK sutrumpins informacijos perdavimo laiką. Be kita ko, ir uždengti telefono ekraną yra paprasčiau, nei kompiuterio.

Sistema kuriama ir bus pritaikyta „Android“ operacinei sistemai. L.Major teigia, kad saugumo prasme ši sistema yra kur kas patikimesnė, nei iOS. Be to ir kurti priedus „Android“ sistemai yra paprasčiau.

Tikimasi, kad pirmieji galimybę išsikviesti paramą iš oro gaus specialiųjų operacijų kariai. Tai gali įvykti jau kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius