Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV krikštys didžiausią lėktuvnešį pasaulyje – „USS Gerald R.Ford“

JAV karinės jūrų pajėgos šeštadienį surengs krikštynų ceremoniją savo naujam lėktuvnešiui „USS Gerald R.Ford“ – milžiniškam laivui, kurio statybos strigo dėl didžiulio lėšų pereikvojimo tuo metu, kai šalies biudžeto padėtis tampa vis labiau įtempta.
Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“
Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“ / ga.com iliustr.

Buvusio JAV prezidento Geraldo R.Fordo dukra Susan Ford Bales sudaužys tradicinį šampano butelį į laivo pirmagalį per ceremoniją Niuport Niuso uoste Virdžinijoje netoli didelės Norfolko jūrų pajėgų bazės.

Tačiau akivaizdžiai matysis, kad šį projektą persekioja problemos: iki šiol baigta tik 70 proc. lėktuvnešio statybos darbų, o jų pabaigos data atidėta iki 2016-ųjų vasario.

Be to, gresiant naujiems biudžeto apkarpymams ir būtinybei finansuoti kitas programas, tarp jų ir povandeninių laivų statybos bei priežiūros programas, karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas admirolas Jonathanas Greenertas perspėjo, kad „Ford“ statybų pabaiga gali būti atidėta „dvejiems metams“.

JAV įstatymai įpareigoja kariuomenę laikyti aktyvioje tarnyboje 11 lėktuvnešių, tačiau jų liko tik dešimt.

Tokiu atveju Jungtinėms Valstijoms tektų pasikliauti šiuo metu naudojamais 10 lėktuvnešių, – tai reikštų „mažesnius pajėgumus staigiai sustiprinti pajėgas“, jeigu iškiltų kokia nors krizė, pridūrė admirolas.

Liko dešimt lėktuvnešių

JAV įstatymai įpareigoja kariuomenę laikyti aktyvioje tarnyboje 11 lėktuvnešių, tačiau jų liko tik dešimt, kai „USS Enterprise“ buvo nurašytas 2012 metais.

Dabartinį lėktuvnešių laivyną sudaro „Nimitz“ klasės laivai, priimti į ginkluotę 1975-2009 metais, tačiau „Ford“ (CVN 78) yra naujos klasės laivas, po kurio turėtų būti pastatyti jo „broliai“ – „USS John F.Kennedy“ ir „Enterprise“. Visi jie bus panašaus ilgio – apie 330 metrų.

Planuojama, kad „Ford“ klasės laivai leis surengti 25 proc. daugiau jo denio aviacijos naikintuvų ir sraigtasparnių skrydžių. Juose taip pat bus įrengti galingesni elektros generatoriai ir pajėgesnės vandens gėlinimo sistemos, todėl jūreivių tarnybos sąlygos bus geresnės, jie turės galimybę praustis dušuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius