-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariškiai surengs Afganistane esančių šarvuočių MRAP išpardavimą, nes namo juos gabenti yra per brangu

JAV kariškiai artimiausiu metu planuoja parduoti šiuo metu Afganistane esančius mažiausiai du tūkstančius šarvuotų automobilių MRAP, skirtų karių apsaugai nuo sprogstamųjų užtaisų.
Šarvuočiai „MRAP“
Šarvuočiai „MRAP“ / wikipedia.org/IraqVet225/JAV laivynas nuotr.
wikipedia.org/Anita VanderMolen/US Army nuotr./Šarvuotis „MRAP“
wikipedia.org/Anita VanderMolen/US Army nuotr./Šarvuotis „MRAP“

Kaip praneša portalas lenta.ru, remdamasis amerikiečių „ArmyTimes“, pardavę dalį šiuo metu Afganistane esančių šarvuočių, JAV kariškiai sutaupytų lėšų, reikalingų technikos pargabenimui į tėvynę ar jos utilizavimui vietoje. Pirkėjams keliama sąlyga, šarvuočius iš Afganistano išsigabenti savo lėšomis.

JAV gynybos departamento duomenimis, šarvuočių pirkimu jau susidomėjo kelios šalys, su kai kuriomis net įvyko preliminarios derybos. Tačiau galutinių susitarimų dar nepasiekta.

JAV pajėgos šiuo metu Afganistane turi maždaug 11 tūkst. šarvuočių MRAP. Iš jų tik 8 tūkst. planuojama parsivežti į Ameriką, remontuoti ir naudoti toliau.

wikipedia.org/JAV gynybos departamento nuotr./„MRAP“ bandymai sprogmenimis
wikipedia.org/JAV gynybos departamento nuotr./„MRAP“ bandymai sprogmenimis

Paskaičiuota, kad vienos tokios mašinos sugrąžinimas į JAV ir jos remontas bendrai kainuos apie 250-300 tūkst. dolerių. Pentagono skaičiavimu, iš viso karinio turto išgabenimui iš Afganistano nuo šių metų sausio iki kitų metų gruodžio reikės nuo 5 iki 7 mlrd. dolerių.

Daugumą technikos iš Afganistano amerikiečiai dažniausiai gabena per Pakistaną ir per taip vadinamą Šiaurės skirstomąjį tinklą („Northern Distribution Network“ – Turkmenijos, Uzbekistano ir Tadžikistano teritorijos).

Iki dabar JAV kariškiai iš Afganistano jau yra išsigabenę 33 tūkst. t įvairios ginkluotės ir karinės technikos. Daugiau kaip pusė šios technikos išvežta per Pakistaną, kadangi šis kelias yra pigiausias. Visą techniką iš Afganistano planuojama išgabenti iki kitų metų pabaigos. Dalis neišvežtos technikos bus sunaikinta, dalis parduota ar perduota vietos saugumo pajėgoms.

Šarvuotą techniką namo gabena ir kitos šalys

15min.lt jau skelbė, kad savo šarvuotą techniką iš Afganistano gabena ir kitos. Šiomis dienomis pirmuosius šarvuočius „Sisu XA-180“ (12 vnt.) ir vieną šarvuotą sunkvežimį namo turėtų parsigabenti Estijos kariai. Dar 13 naujesnių „Sisu XA-188” irgi netrukus bus sugrąžinta į Estiją.

commons.wikimedia.org/Justin Howe (JAV kariuomenė) nuotr./Lenkų šarvuotis „Rosomak“ Afganistane
commons.wikimedia.org/Justin Howe (JAV kariuomenė) nuotr./Lenkų šarvuotis „Rosomak“ Afganistane

Afganistane operacijoms naudotus šarvuočius „Rosomak“ gabena ir lenkai. Šiuo metu namo gabenama jau antra didelė partija šarvuočių „Rosomak“, pirmoji namo grįžo dar gegužę.

Išvežus namo šarvuočius „Rosomak“ (iš viso Lenkija Afganistane turėjo beveik tūkstantį transporto vienetų, įskaitant ir sraigtasparnius), lenkai persėda į amerikiečių šarvuočius MRAP. Tačiau ar tai susiję su JAV kariškių planais dalį šarvuočių parduoti, kol kas nežinoma.

Apie šarvuočius MRAP

Šarvuotis MRAP (angl. – „Mine-Resistant Ambush Protected“) yra ratinė šarvuota mašina, skirta karių apsaugai nuo įvairaus tipo minų ir savadarbių sprogmenų. Jau pati jos konstrukcija (aukšta prošvaista ir V formos dugnas) sukurta taip, kad apsaugotų viduje esančius žmones nuo skeveldrų ir sprogimo bangos, kuri tiesiog išsklaidoma.

wikipedia.org/IraqVet225/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./Šį šarvuotį „MRAP“ Irake sunaikino 136-227 kg svėręs sprogmuo. Viduje buvę žmonės išgyveno
wikipedia.org/IraqVet225/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./Šį šarvuotį „MRAP“ Irake sunaikino 136-227 kg svėręs sprogmuo. Viduje buvę žmonės išgyveno

Visų pirma tokius šarvuočius pradėjo naudoti Pietų Afrikos kariškiai per Angolos ir Nabijos karą. Vėliau, įsitikinus mašinos efektyvumu, šarvuočiais susidomėjo ir kitos šalys. Jungtinės Valstijos masinę šių mašinų gamybą pradėjo po įsiveržimo į Iraką.

Šarvuočiai MRAP naudojami ten, kur aktyviai veikia sukilėliai, kariaujantys partizaninį karą. Mašina naudojama karių pervežimui pavojingose teritorijose, VIP asmenų gabenimui zonose, kur padidintas terorizmo pavojus ir pan.

Pagal savo svorį ir dydį MRAP skirstomi į tris kategorijas, mašina gali būti varoma keturiais arba šešiais ratais.

JAV jūrų pėstininkai paskaičiavo, kad vien Irako kare per savadarbių sprogmenų sprogimus šarvuočiai MRAP aukų skaičių sumažino net 80 proc. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius