-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba: Rusija negalima pasitikėti – jos pajėgos netrukus gali įsiveržti ir į rytinę Ukrainą

Remdamasi žvalgybos informacija, JAV prezidento Baracko Obamos administracija sako esanti labai susirūpinusi, kad rusai gali meluoti. CNN šaltiniai teigia, kad JAV valdžia netiki Rusijos pažadais nekelti kojos į kontinentinę Ukrainą, ir rusų pajėgos gali ten įsiveržti jau visai netrukus.
Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme.
Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija aiškina, kad jų kariai prie rytinių ir pietinių Ukrainos sienų ten dalyvauja tik mokymuose, ir esą tikrai nesiruošia puolimui. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu prieš kelias dienas taip pat patikino JAV Gynybos sekretorių Chucką Hagelį, kad Rusija nesiruošia kelti kojos į kontinentinę Ukrainą.

Tačiau CNN šaltiniai teigia ką kitą – JAV žvalgyba yra tikra, kad rusai pasinaudotų bet kokiu pretekstu, kad tik galėtų žengti giliau į Ukrainą.

JAV žvalgyba yra tikra, kad rusai pasinaudotų bet kokiu pretekstu, kad tik galėtų žengti giliau į Ukrainą

Maskva gali aiškinti, kad reikia ginti rusakalbius Ukrainos gyventojus, apsaugoti transporto linijas iš Rusijos į Krymą ar užtikrinti energijos tiekimą iš Ukrainos į Krymą.

JAV pareigūnai teigia, kad rusai gali ilgai nedelsti ir savo planą imtis įgyvendinti artimiausiomis dienomis. Kitos valstybės net nespėtų sureaguoti, o Rusija jau būtų pasiekusi savo tikslą.

JAV valdžios atstovai jau viešai ir anksčiau yra suabejoję rusų pažadais – juo labiau, kad ne kartą paaiškėjo, jog Rusija melavo. Tačiau dabar CNN šaltiniai atskleidžia, kad politikų baimes patvirtina ir žvalgybos informacija.

Paklaustas apie Baltųjų Rūmų poziciją dėl galimos tolimesnės invazijos į Ukrainą, aukštas anonimu norėjęs išlikti pareigūnas atsakė, kad JAV valdžia yra labai susirūpinusi, nors tai visgi ir nereiškia, kad taip ir nutiks.

Patarėja nacionalinio saugumo klausimas Susan Rice penktadienį taip pat su nerimu kalbėjo apie rusų kariuomenės pratybas. „Žinoma, atsižvelgiant į jų ankstesnį elgesį, ir skirtumą tarp to, ką jie sako, ir to, ką daro, mes į pratybas žvelgiame su dideliu skepticizmu“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius