-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba: Rusija tiekė teroristams Ukrainoje zenitinius raketinius kompleksus

Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgybos surinkti duomenys rodo, kad Rusija Rytų Ukrainoje siautėjantiems teroristams tiekė ne tik automatus, granatsvaidžius, minosvaidžius, bet ir zenitinius raketinius kompleksus. Įtariama, kad iš zenitinio raketinio komplekso „Buk M-1“ virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos laineris „Boeing 777“. Visi 298 juo skridę žmonės žuvo.
Zenitinis raketinis kompleksas „Buk“
Zenitinis raketinis kompleksas „Buk“

Šie JAV žvalgybos surinkti duomenys sutampa su įrodymais, kuriuos pateikė Ukraina, lėktuvo numušimu kaltinanti Rusijos remiamus teroristus. JAV duomenys sustiprina kaltinimus, kad būtent Rusija buvo šaltinis tos ginkluotės, iš kurios buvo numuštas Malaizijos laineris, rašo „Wall Street Journal“.

Amerikiečių valdžios atstovai dabar įtaria, kad Rusija teroristams atsiuntė ne vieną, o kelias priešlėktuvinės gynybos sistemas, pristačiusi jas „kontrabandos“ būdu į Rytų Ukrainą. Tokiu pat būdu teroristams siunčiama ir kita ginkluotė, taip pat ir tankai.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Teroristų kolona „Buk-M1“ veža į Donecko sritį
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Teroristų kolona „Buk-M1“ veža į Donecko sritį

Be to, JAV atsakingi asmenys mano, kad minėtos zenitinės raketinės sistemos po numušto Malaizijos lainerio katastrofos buvo skubiai išvežtos atgal į Rusiją. 

Ši aplinkybė patvirtina Ukrainos valdžios kaltinimus, kad teroristai ir jų globėjai iš Rusijos bando nuslėpti savo sąsajas su katastrofa, pabrėžia „Wall Street Journal“. 

Ukrainos teritorijoje – rusų kariai ir rusų ginkluotė

Leidinio teigimu, Ukrainos ir JAV specialiųjų tarnybų surinkti duomenys atskleidžia, kad Rusijos ir Ukrainoje siautėjančių teroristų karinis bendradarbiavimas yra daug didesnio masto, nei manyta iki Malaizijos lėktuvo katastrofos. Dabar Rusijos kariškių ir prorusiškų teroristų Rytų Ukrainoje veiksmų koordinacija tapo akivaizdi.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Teroristų iš Ukrainos išvežamas „Buk-M1“ prie Rusijos sienos
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Teroristų iš Ukrainos išvežamas „Buk-M1“ prie Rusijos sienos

„Wall Street Journal“ priduria, kad JAV ir Ukrainos žvalgybos prieina prie vienos išvados: Malaizijos lėktuvas buvo numuštas iš zenitinio raketinio komplekso „Buk M-1“. Leidinys primena, kad Maskva, nepaisydama vis naujų JAV pasiekiančių įrodymų, neigia teroristams tiekianti sunkiąją ginkluotę.

„Mes žinome, kad Ukrainos teritorijoje yra Rusijos karių. Rusijos karių ir rusų ginkluotės“, – cituoja leidinys vieną iš aukštų pareigūnų, kuris nenorėjo būti įvardytas.

Straipsnyje rašoma, kad nė vienas ekspertas nebuvo prileistas prie katastrofos vietos ir negalėjo jos detaliai apžiūrėti, todėl žvalgybos katastrofos priežasčių ieško analizuodamos palydovų perduodamus duomenis ir perimdamos elektroninius duomenis.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./„Buk-M1“ zenitinė raketinė sistema teroristų kontroliuojamame Torezo mieste
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./„Buk-M1“ zenitinė raketinė sistema teroristų kontroliuojamame Torezo mieste

„Wall Street Journal“ teigia, kad vis stiprėja įsitikinimas, kad teroristai greičiausiai iš tiesų turėjo zenitines raketines sistemas „Buk M-1“. Leidinys klausia, kodėl Ukrainos ar JAV atstovai anksčiau neįspėjo komercinių avialinijų, kad virš rytų Ukrainos pavojinga skraidyti, nes teroristai turi tokią ginkluotę.

Kitas JAV leidinys „Washington Post“ cituoja aukštą JAV valdžios atstovą, kuris sako: JAV patvirtina, kad Rusija teroristams suteikė tris galingus raketinius kompleksus, o po to, kai liepos 17 d. buvo numuštas Malaizijos lėktuvas, buvo bandoma šiuos tris kompleksus skubiai grąžinti į Rusiją.

„Washington Post“ šaltinio teigimu, JAV pirmuosius duomenis, jog iš Rusijos teroristams buvo pristatyti zenitiniai raketiniai kompleksai, gavo daugiau nei prieš savaitę.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Raketos paleidimo iš Snežnojės apylinkių akimirka
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Raketos paleidimo iš Snežnojės apylinkių akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius