Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Olekas: „Nenorime, kad kalėjimų tradicijos ateitų į kariuomenę“

Seimas antradienį nutarė, kad įstatymas, numatantis konkrečius šaukimo į kariuomenę principus būtų svarstomas skubos tvarka. Todėl jau ketvirtadienį turėtų būti galutinai numatyta tvarka, kas ir kaip į kariuomenę bus šaukiami pirmieji. Taip pat bus nustatytos išmokų už tarnystę tėvynei ribos bei numatytas paskolų šauktiniams atidėjimas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po pateikimo Seimas už krašto apsaugos ministro Juozo Oleko teiktas pataisas balsavo ypač vieningai. Už jas pasisakė 98 Seimo nariai, susilaikė vienintelis Linas Balsys.

Jis pareiškė pasisakantis už profesionalią kariuomenę bei nurodė, kad įstatymu įpareigodama artimuosius šauktiniams perduoti kvietimus į kariuomenę, Lietuva pažeis žmogaus teises.

Ši nuostata kėlė daugiausia abejonių ir kitiems Seimo nariams. Taip pat jie abejojo, ar tikrai reikia nuo tarnystės kariuomenėje saugoti nuteistuosius.

Nenorėtume, kad tos tradicijos ir santykiai, kurie yra įkalinimo įstaigose, ateitų į kariuomenę, todėl juos išbraukiame iš šauktinių tarpo, – sakė J.Olekas.

„Nenorėtume, kad tos tradicijos ir santykiai, kurie yra įkalinimo įstaigose, ateitų į kariuomenę, todėl juos išbraukiame iš šauktinių tarpo“, – atsakė J.Olekas.

Pagal jo teikiamas įstatymų pataisas bus numatyta, kad iš šauktinių tarpo bus braukiami aukštųjų mokyklų absolventai ir kad kariai būtų šaukiami pagal regionus.

Taip pat nurodoma, kad tarnauti kariuomenėje bus šaukiami tik tie nuteistieji, kuriems laisvės atėmimas buvo atidėtas.

J.Olekas taip pat nurodė, kad paskolų turintys šauktiniai tarnybos metu bus atleisti nuo įmokų, neturės mokėti ir palūkanų kredito įstaigoms.

Krašto apsaugos ministerijos skaičiavimu, per devynis mėnesius šauktinis, įskaičiavus kasmėnesines įmokas, gaus 2633 eurus, jeigu jo tarnyba bus įvertinta labai gerai, jei gerai – 2291 eurą, jei patenkinamai – 1949 eurus.
Dar 25 proc. kaupiamasis fondas padidės, jeigu jaunuolis į privalomąją karo tarnybą atvyks savo noru.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius