Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką po Gruzijos karo Rusija pakeitė savo kariuomenėje?

Prie Ukrainos sienos yra dilokuota apie 40 tūkst. Rusijos karių, kurie bet kurią akimirką gali pulti, jei tik gaus tokį įsakymą iš Maskvos. Šie kariai yra tik maža dalis Rusijos kariuomenės, kuri per pastaruosius kelis metus buvo smarkiai modernizuota, skelbia „Voice of America“.
Rusijos kariai Kryme
Rusijos kariai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vakarų ekspertai skaičiuoja, kad iš viso Rusijos gynybos ministerija turi maždaug 800 tūkstančių, o gal net ir visą miljoną ginkluotų vyrų. Tiek kareivių skaičiuojama sudedant visas – nuo raketų pajėgų iki oro, oro gynybos, sausumos ir jūrų pajėgų.

Be to, Rusijoje yra dar daugybė specialiųjų pajėgų struktūrų, tokių kaip GRU valdomas „Specnazas“.

Rusijos kariuomenėje yra apie milijoną karių.

Rusijos karines galias tyręs JAV užsienio politikos tarybos ekpertas Stephenas Blankas priduria, kad be jų Rusija dar turi ir begalę kitų sukarintų organizacijų.

„Tokios pajėgos priklauso įvairioms ministerijoms: Vidaus reikalų ministerija valdo MVD būrius. FSB turi savo pajėgas – žvalgybą.  Taip pat yra pasienio sukarintos struktūros – tokios kaip kazokų būriai. Daugybė žmonių joms priklauso – apie milijoną reguliariojoje kariuomenėje ir dar keli šimtai tūkstančių sukarintose MVD, FSB ir panašiose struktūrose“, – teigė jis.

Pasimokė iš karo su Gruzija

Atlanto Tarybos ekspertas Ianas Brzezinskis sako, kad pastaruoju metu Rusija išleidžia milžiniškas sumas savo kariuomenei modernizuoti.

„Per artimiausią dešimtmetį planuojama skirti mažiausiai 750 milijardų JAV dolerių laivynui atnaujinti, oro pajėgoms ketinama tiekti penktos kartos lėktuvnešius, dar labiau dirbama atnaujinant raketinės gynybos sistemą. Be to, jie tęsia bandymus ir išradimus balistinių raketų srityje ir modernizuoja sausumos karių ginkluotę“, – vardijo jis.

Per artimiausią dešimtmetį Rusija kariuomenės reikmėms planuoja skirti mažiausiai 750 milijardų JAV dolerių.

Pasak eksperto, Rusija savo kariuomenės įrangą atnaujinti nutarė po karo su Gruzija, kuriame pasimatė, kiek atgyvenusi buvo jos turima karinė technika.

„Galėjote matyti nuotraukas, kuriose užfiksuoti girti kareiviai pakrikusiose užfrontėse bandantys susiekti su pirmosiomis linijomis. Faktas tas, kad rusai Gruzijos kare turėjo problemų, nors gruzinai jiems ir nesudarė rimto pasipiešinimo. Rusijos kariams į Gruziją įsiveržti pavyko ne dėl karinių įgūdžių, o dėl karių kiekio“, – teigė I.Brzezinskis.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas T-80
„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas T-80

Oksfordo Konfliktų tyrimų centro specialistas Keiras Gilesas tikina, kad per Gruzijos karą Rusija turėjo daug problemų koordinuodama dalinių veiklą.

„Pavyzdžiui, nebuvo tinkamai koordinuotas oro pajėgų ir sausumoje juos stebinčių karių darbas, todėl kai kuriuos avo lėktuvus numušė pati Rusija“, – sakė jis.

Dabar kardinaliai pasikeitusi

Tuo tarpu dabar Rusijos kariuomenė jau pertvarkyta iš masyvios sovietų stiliaus armijos į mobilesnius, labiau pasirengusius greitai reaguoti, malšinti lokalius konfliktus dalinius.

Pasak I.Brzezinskio, reformos rezultatus galima buvo stebėti  per Krymo aneksiją.

„Ten buvo nuo 20 iki 30 tūkst. Rusijos karių visame pusiasalyje. Jie vilkėjo gana lengvas uniformas,  buvo gerai aprūpinti ginkluote ir, kas labiausiai stebina, itin disciplinuoti tiek elgesio, tiek komunikacijos prasme. Aivaizdu, kad šie kariai parengti kur pas profesionaliau nei tie, kurie kovėsi Gruzijos kare“, – teigė ekspertas

„Twitter“ nuotr./„Žali žmogeliukai“ Rytų Ukrainoje
„Twitter“ nuotr./„Žali žmogeliukai“ Rytų Ukrainoje

JAV užsienio politikos tarybos ekspertas S.Blankas priduria, kad Rusijos karinės pajėgos veikė išvien su propagandos mašina.

„Krymas ir Rytų Ukraina buvo užlieta propagandos ir tuo pačiu metu dislokuotų nepažymėtų karių, o tai suklaidino ne tik Ukrainos kariuomenę, bet ir NATO pajėgas“, – teigė jis.

S.Blanko teigimu, Rusijos kariuomenės vadai yra įsitikinę, kad Sovietų Sąjunga žlugo po  tylios JAV karinės operacijos, per kurią nebuvo iššautas nė vienas šūvis, ir bandė pagal tokį įsivaizduojamą scenarijų patys veikti Kryme. Jiems pavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius