Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliningrado sritis tapo tikru ginklų arsenalu: V.Putinas čia permetė „Iskander“ ir naikintuvus

Kol visas pasaulis neramiai stebėjo praeitą savaitę Rusijos karinio jūrų laivyno pratybas Šiaurėje, prie poliarinio rato, Vladimiras Putinas be jokio triukšmo ginklus gabena į kitą regioną, esantį prie Europos Sąjungos sienų, rašo „Newsweek“. Tiksliau – į šalia Lietuvos ir Lenkijos esančią Kaliningrado sritį.
„Iskander“
„Iskander“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į šią sritį atkeliavo raketiniai kompleksai „Iskander“ ir naikintuvai. Apie tai, kad rusai planuoja tokią operaciją buvo žinoma iš anksto, tačiau tiksli data, kada ir kaip tai bus daroma, neskelbta.

Pasak ekspertų, Kaliningrado sritis tapo tikru ginklų arsenalu. „Rusijos karinės pajėgos ten sumontavo, pavyzdžiui, naujas priešlėktuvines raketų sistemas S-400, kurios yra neįtikėtinai ilgo nuotolio“, – „Newsweek“ cituoja Johaną Wiktoriną, buvusį Švedijos karinės žvalgybos bendradarbį, kuris 2013 metais išleido knygą „Koridorius į Kaliningradą“.

Raketos „Iskander“ gali būti užtaisytos ir įprastinėmis, ir branduolinėmis galvutėmis, be to, jos itin taiklios. Pagal oficialias charakteristikas, „Iskander“ gali pasiekti taikinius už 400 km, o tai yra kiek mažiau, nei nurodyta susitarime dėl draudžiamų naudoti vidutinio ir tolimojo nuotolio raketų, pataikančių į taikinius už 500 km.

Tačiau ne viena institucija, tarp jų ir Suomijos Nacionalinis gynybos universitetas, tvirtina, kad „Iskander“ gali pasiekti taikinį net už 1700 km. Jeigu tai tiesa, raketa iš Kaliningrado srities gali pataikyti net į Vokietijos parlamentą.

Tai, kad rusai į šią sritį atgabeno raketines sistemas, gali sukelti rimtų problemų NATO, – „Newsweek“ sakė neįvardintas pašnekovas iš Lietuvos kariuomenės.

Šių ginklų tiekimas į Kaliningrado sritį yra dalis Rusijos federacinės programos, kuriai Rusija ketina išleisti 19 milijardų rublių. Ketinama iš esmės atnaujinti kariuomenės techniką. Lenkijos Kazimiro Pulaskio fondo teigimu, ketinama įsigyti 120 „Iskander“ sistemų, 600 lėktuvų, 1100 sraigtasparnių, 100 laivų ir 2300 tankų.

„Tai, kad rusai į šią sritį atgabeno raketines sistemas, gali sukelti rimtų problemų NATO. Bet iš kitos pusės visi šie šiuolaikinės technikos stebuklai yra pažeidžiami, nes dislokuoti taip arti NATO teritorijos, o Kaliningrado sritis atskirta nuo Rusijos“, – „Newsweek“ sakė neįvardintas pašnekovas iš Lietuvos kariuomenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius