-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas Donbase lyg Jugoslavijoje: prievartavimai, pagrobimai ir vagystės

Donbase vyksta visiškai naujo tipo karas, kurį galima palyginti su vykusiu Jugoslavijoje. Taip TVN24 laidoje pasakė Kamilis Wyszkowskis, dirbantis Jungtinių Tautų Pasaulinio susitarimo agentūroje (angl. United Nations Global Compact) „Separatistai leidžia žaloti Ukrainos kareivius“, – tvirtina ekspertas. Ir tai tik vienas iš nusikaltimų, nuolat vykstančių šiame regione.
Apšaudytas Mariupolis
Apšaudytas Mariupolis / Ukrainos gyventojų nuotr.

Naujausi Kijevo Razumkovo centro tyrimai rodo, kad 71,8 proc ukrainiečių laiko Rusiją agresoriumi ir konflikto Donecke puse. Taip pasisako visų regionų šioje šalyje gyventojai. Taip pat dauguma apklaustųjų (66,1 proc.) vadinamąsias Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“ laiko teroristinėmis, o kiek daugiau nei pusė – 56,1 proc. – įvykius Rytuose vadina Rusijos karu su Ukraina.

Kaip atrodo šis karas? „Niekas nežino, kaip iš tikrųjų atrodo civilių gyventojų kasdienybė separatistų kontroliuojamose teritorijose. Tai yra didžiausia problema, su kuria susiduriame. Vis dažniau šis hibridinis karas vadinamas konfliktu tarp Ukrainos ir Rusijos. Iš tos informacijos, kurią gauname, suprantame, kad kitoje fronto linijos pusėje vyksta karas be taisyklių. Separatistai nepaiso tarptautinės teisės reikalavimų, tarkim, muša, žemina karo belaisvius, jie yra žalojami“, – tvirtina K.Wyszkowskis.

Eksperto teigimu, gyventojų iš separatistų kontroliuojamų teritorijų likimą galima palyginti su situacija Balkanuose dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje, kai ten vyko pilietinis karas.

Separatistai nepaiso tarptautinės teisės reikalavimų, tarkim, muša, žemina karo belaisvius, jie yra žalojami, – tvirtina K.Wyszkowskis.

„Iš pokalbių su Ukrainos teisininkais, prašančiais tarptautinės visuomenės pagalbos fiksuojant nusikaltimus prieš civilius gyventojus Donbase, aiškėja, kad čia kyla sunkumų ne tik dėl maisto, vaistų stygiaus, bet taip pat ir dėl pagrobimų, kankinimų, prievartavimų. Sužinojome, kad vienoje gyvenvietėje laikoma 20 ukrainiečių moterų, pagrobtų Donecke ir Luhanske. Jas laiko separatistai ir nuolat prievartauja“, – apie karą Ukrainos Rytuose pasakojo Jungtinių Tautų darbuotojas.

Tose teritorijose nėra jokios priežiūros, niekas ten niekam negali padėti, kaip būdavo ir buvusioje Jugoslavijoje – čia irgi jokios tarptautinės organizacijos niekuo negalėjo padėti civiliams gyventojams.

Sužinojome, kad vienoje gyvenvietėje laikoma 20 ukrainiečių moterų, pagrobtų Donecke ir Luhanske. Jas laiko separatistai ir nuolat prievartauja, – sakė K.Wyszkowskis.

„Tų teritorijų gyventojai yra pasmerkti separatistų malonei arba nemalonei. Iš dalies tai yra rusų kariai, samdiniai, kurie ten persikraustė iš Pietų Sudano, Sirijos ar Irako. Persikraustė į šituos rajonus, nes gali uždirbti iš karo. Šitie asmenys daro, ką nori, nesilaiko jokių moralės normų“, – aiškino K.Wyszkowskis.

Eksperto tikinimu, pasaulio visuomenė turėtų spausti Rusiją, kad ši pasitrauktų iš Ukrainos, o čia įžengtų „žydrieji šalmai“ ar kitos stabilumą galinčios garantuoti pajėgos.

Jungtinių Tautų atstovai priversti taikstytis su separatistais, turi labai ribotas galimybes veikti. O net ir paskelbus apie paliaubas situacija Rytų Ukrainoje yra įtempta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius