-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karinėse pratybose bus ieškoma dingusio keleivinio laivo

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras ir laivas „Šakiai“ dalyvaus trišalėse žmonių paieškos ir gelbėjimo pratybose Baltijos jūroje.
Paieškos laivas.
Paieškos laivas. / "15 min" nuotr.

Nuo trečiadienio iki penktadienio pratybos „RU-POL-LIT 2012“ vyks Rusijos federacijos išskirtinės ekonominės zonos vandenyse, Baltijos jūroje. Pratybose, kurias organizuoja Kaliningrado (Rusija) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, dalyvaus trijų šalių (Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrai, bei 9 laivai ir du orlaiviai.

Iš anksto suplanuotas pratybų scenarijus numato keleivinio laivo plaukiančio iš Gdansko (Lenkija) į Klaipėdą dingimą jūroje, ko pasekoje bus inicijuojama paieškos ir gelbėjimo operacija Lenkijos Respublikos, Rusijos Federacijos (Kaliningrado srities) ir Lietuvos Respublikos atsakomybės zonose. 

Šių pratybų tikslas yra tobulinti sąveiką tarp pratybose dalyvaujančių šalių Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų. Taip pat suteikti galimybę pratybose dalyvaujančių Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų, susijusių įstaigų, bei laivų ir orlaivių vadams praktiškai vykdyti žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų vykdymą bei patikrinti ir tobulinti pavaldaus personalo ir įgulų pasiruošimą praktiškai išbandyti turimas žinias bei techniką vykdant jūroje įvykusių incidentų pasekmių šalinimą, esant paieškos ir gelbėjimo operacijų poreikiui.

Pagal 2009 m. spalį pasirašytą trišalį Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos susitarimą, tarptautinės paieškos ir gelbėjimo pratybos Baltijos jūroje organizuojamos kas dveji metai vis kitoje šalyje, siekiant patikrinti ir tobulinti šalių pasiruošimą veikti bendrai ir koordinuotai vykdant paieškos ir gelbėjimo operacijas jūroje.

Šalys besiribojančios su Baltijos jūra, pagal HELCOM (Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijos) konvenciją yra susikirstytos į 8 regionus bendrų paieškos ir gelbėjimo, bei taršos likvidavimo darbų koordinavimui ir vykdymui. Lenkija, Lietuva ir Rusijos federacijos Kaliningrado sritis sudaro vieną iš minėtų sub-regionų, dėl to kasmet pakaitomis vykdo trišales paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo jūroje pratybas. 

KJP nuotr./Pagalbos ir gelbėjimo laivas `akiai
KJP nuotr./Pagalbos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“
KJP nuotr./Pagalbos ir gelbėjimo laivas `akiai
KJP nuotr./Pagalbos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius