-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 13 /13:25

Kariškiai pateikė šeštadienį jūroje greta Klaipėdos vykusios keturių žmonių gelbėjimo operacijos detalių

Karinės jūrų pajėgos sekmadienio rytą išplatino pranešimą, kuriame pateikė daugiau detalių apie šeštadienį jūroje greta Klaipėdos vykusią gelbėjimo operaciją. Per ją išgelbėti keturi žmonės.
"Aukštaitis"
"Aukštaitis" / Karinių jūrų pajėgų nuotr.
Lietuvos KJP nuotr./Žvejų gelbėjimo operacijoje dalyvavęs KOP sraigtasparnis
Lietuvos KJP nuotr./Žvejų gelbėjimo operacijoje dalyvavęs KOP sraigtasparnis

Kaip rašoma Karinių jūrų pajėgų pranešime, šeštadienį per sėkmingą Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų ir Karinių oro pajėgų operaciją buvo išgelbėti keturi į nelaimę jūroje patekę asmenys.

15min.lt jau skelbė, kad šeštadienį apie 18.04 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) iš Bendrojo pagalbos centro (tel.112) gavo pranešimą, kad juroje dreifuoja 5 metrų plastikinė motorinė valtis su keturių asmenų įgula, kurie dėl valties variklio gedimo negali pasiekti kranto, taip pat nežino tikslios savo buvimo vietos.

Danijoje 1993 m. pastatytas karinis daugiafunkcinis laivas „Aukštaitis“ į tarnybą Lietuvos karinėse jūrų pajėgose stojo 2010 metais.

Reaguojant į pranešimą KJP JGKC budėtojas telefonu susisiekė su nelaimės ištiktaisiais ir pagal nupasakotus jų matomus kranto ir jūros objektus išsiaiškino tikėtiną nelaimės ištiktųjų esamą poziciją jūroje (16 km nuo kranto).

Nelaimės ištiktų žmonių paieškai iš Nemirsetos posto buvo išsiųstas Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis, kuris rado nelaimės istiktuosius jūroje ir patvirtino jų esamą poziciją.

Apie 20.43 val. iš Klaipėdos uosto išsiųstas budintis Karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas P14 „Aukštaitis“, kuris priėmė nelaimės ištiktuosius į karinį laivą ir parvežė į Klaipėdos uostą. Į Klaipėdos uostą taip pat pat buvo partempta ir nelaimes ištikųjų plastikinė valtis.

23.34 val. gelbėjimo operacija buvo baigta. Išgelbėtieji asmenys medicininės pagalbos atsisakė, iš laivo P14 „Aukštaitis“ buvo išleisti į krantą Klaipėdos kruizinių ir karo laivų terminale. Išgelbėtieji asmenys yra 36 – 49 metų vyrai.

Lietuvos KJP nuotr./Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro budėtojai
Lietuvos KJP nuotr./Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro budėtojai

Apie Jūrų gelbėjimo kordinavimo centrą

Jūrų gelbėjimo kordinavimo centras yra Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų padalinys kurio užduotys yra organizuoti, koordinuoti ir vadovauti žmonių paieškos ir gelbėjimo darbams paieškos ir gelbėjimo rajone, bei organizuoti, koordinuoti ir vadovauti naftos, kenksmingų medžiagų išsiliejimų ir kitų teršimo incidentų likvidavimo darbams jūros rajone.

Gavęs pranešimą apie įvykį, Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras organizuoja paieškos ir gelbėjimo operaciją, koordinuoja operaciją vykdančių pajėgų veiksmus, jiems vadovauja, taip pat koordinuoja būtinosios medicinos pagalbos suteikimą nukentėjusiems išgelbėtiems asmenims, jų nugabenimą į saugią vietą.

Apie patrulinį karo laivą P14 „Aukštaitis“

Lietuvos kariuomenė skelbia, kad žvejus išgelbėjęs laivas „Aukštaitis“ priklauso „Flyvefisken” klasės laivams. Lietuvos karinės jūrų pajėgos turi tris šios klasės laivus - P11 „Žemaitis”, P12 „Dzūkas”, P14 „Aukštaitis“.

„Flyvefisken” klasės laivų ilgis - 54 metrai, plotis - 9 metrai, gramzda - 2,60 metro, vandens talpa - 450 tonų, greitis - 20 mazgų.

Laivus varo du dyzeliniai MTU tipo varikliai, kurių bendra galia 2 x 2040 kW (5 440AJ). Laivas ginkluotas 76 mm „Oto Melara" pabūklu, lengvaisiais kulkosvaidžiais MG 3.

„Flyvefisken” klasės patruliniai laivai, tai korvetėms priskiriami Danijos gamybos kariniai daugiafunkciniai karo laivai. Pirmasis „Flyvefisken”, pagal kurį ir buvo pavadinta visa klasė, laivas į vandenį nuleistas 1986 m. balandžio 26 d. Iš viso buvo pagamintos trys laivų modifikacijos. Šie laivai gali būti naudojami, priklausomai nuo poreikio, kaip patruliniai, priešmininiai, priešpovandeniniai, raketiniai.

Danijoje 1993 m. pastatytas karinis daugiafunkcinis laivas „Aukštaitis“ karinėn tarnybon Lietuvoje stojo 2010 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius