Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenės ir visuomenės šventėje – dvi skirtingų laikmečių karinės operacijos

Tradicija tapusi Kariuomenės ir visuomenės šventė, šiais metais pirmąkart vyksianti gegužės 17 d. Vilniuje prie Baltojo tilto, žada pradžiuginti vilniečius ir sostinės svečius įvairiomis pramogomis ir vaizdais. Į šventę susirinkę miestiečiai ir miesto svečiai galės pamatyti ir susipažinti ne tik su Karinėmis oro, jūrų, sausumos ir specialiųjų operacijų pajėgomis, bet ir pamatyti dvi karines operacijas. Viena jų - šiuolaikinė kariuomenės pajėgų, o kita - partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti septyniasdešimtosioms Lietuvos Nepriklausomybės kovų pradžios metinėms.
Kariai
Kariai / Klubo „Grenadierius“ nuotr.

Partizaninės kovos su Vidaus reikalų liaudies komisariatu (NKVD) inscenizacijoje, kurią atliks karo istorijos klubo „Grenadierius“ nariai, žiūrovai galės stebėti į nelaisvę patekusių partizanų išvadavimo operaciją. Scena bus naudojama iš Lietuvos miškuose 1944-1953 m. vykusio partizaninio karo  epizodų. Rekonstruota partizanų apranga ir naudojami rusiški, vokiški ir čekiški ginklai leis pajusti tarpukario Lietuvos partizanų gyvenimo kasdienybę. NKVD karininkus įkūnijantys „Grenadieriaus“ nariai dėvės autentišką 1943 m. modelio uniformą, prie kurių prisidės ir agentai smogikai su partizaniškomis uniformomis. Žiūrovai galės pamatyti NKVD kariuomenės naudojamus rusiškus ginklus ir DODGE WC sunkvežimį.

Be inscenizuotos kovos šventės dalyviai galės apsilankyti partizanų giraitėje su bunkeriais ir pamatyti atkurtą 1944 – 1953 m. partizanų gyvenimą, kurį padės sukurti Lietuvos šauliai ir karo istorijos klubas „Grenadierius“. Pirmajame uždarame bunkeryje įlipę šventės dalyviai galės pasijausti kaip partizanų slėptuvėje. Kitame bunkeryje keletas aktorių atkurs partizanų buitį, kasdienę veiklą tarp kovinių operacijų. Šventės dalyviai galės pamatyti ir išmėginti laisvės kovotojų ginklus, partizanų uniformas, kitus partizanų naudotus ekipuotės elementus. Bus rodomas teatralizuotas partizano priesaikos pasirodymas. Lietuvos gyventojų genocido ir rezidencijos tyrimų centras pristatys parodą apie partizaninį karą.

Šventę vainikuos šiuolaikinė jungtinė kariuomenės pajėgų operacija, kurioje žiūrovai galės išvysti, kaip gausios sausumos pajėgos kartu su NATO sąjungininkais pasipriešins priešo pajėgoms. Operacijoje dalyvaus ir NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų naikintuvai. Kovos lauke griaudės minosvaidžiai, skambės kulkosvaidžiai ir automatiniai ginklai. Sužeistiesiems pagalbą teiks karo medicinos medikai, o Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono kariai nukenksmins priešo paliktas minas. Iškviesti NATO oro policijos misiją vykdantys naikintuvai šturmuos priešo pozicijas iš oro.

Kariuomenės ir visuomenės šventė rengiama kartą per metus, kai mobilizuojamos visos kariuomenės pajėgos. Tradicija švęsti kariuomenės ir visuomenės dieną yra kilusi iš tarpukario Lietuvos, šios šventės paprastai vyksta trečiąjį gegužės savaitgalį. Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje ši šventė atgaivinta 1993 metais Vilniuje. 2009 m. ji persikėlė į Kauną, 2012 m. šventė surengta Šiauliuose, kur šventės svečiai stebėjo ne tik karių pasirodymus, bet ir tarptautinį aviacijos šou. Pernai šventė pirmą kartą vyko Klaipėdoje, kur visuomenė buvo pakviesta susipažinti su Lietuvos karinėmis jūrų pajėgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius