Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenių vadų susitikime aptartos karių dislokavimo pratyboms Lietuvoje galimybės

Ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyko Europos Sąjungos Karinio komiteto susitikimas, kuriame ES šalių narių kariuomenių vadai aptarė šiuo metu vykdomas ES karines operacijas Afrikoje ir Vakarų Balkanuose, diskutavo apie karines aktualijas ir pajėgumų vystymą, spaudą informavo Krašto apsaugos ministerija.
Jonas Vytautas Žukas
Jonas Vytautas Žukas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mums šis komiteto susitikimas buvo svarbus, nes jo metu šalia visų kitų ES vykdomų karinių operacijų buvo aptartos ir tos, kuriose šiuo metu dalyvauja Lietuvos kariai“, – sugrįžęs iš ES karinio komiteto susitikimo sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Be to, Lietuvos kariuomenės vadas iš Briuselio parsivežė ir kitų gerų žinių – Belgijos kariuomenės vadas generolas Gerardas Van Kaelenbergas dvišalio susitikimo metu jį patikino, kad Belgijos kariuomenė ir toliau aktyviai prisidės prie NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse vykdymo ir, kad ateinančių metų rudenį planuoja dviem mėnesiams į Lietuvą atsiųsti kuopą karių bendroms pratyboms su sąjungininkais.

Belgijos kariuomenės vadas generolas Gerardas Van Kaelenbergas dvišalio susitikimo metu jį patikino, kad Belgijos kariuomenė ir toliau aktyviai prisidės prie NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse vykdymo.

ES Karinio komiteto susitikime kalbėdami apie ES karines operacijas, kariuomenių vadai patvirtino savo visapusišką paramą operacijų ir misijų vadams ir pabrėžė, kad šiuo metu įvairiose rizikingose pasaulio vietose po ES vėliava veikiantys 3,5 tūkst. karių pasiekia išties gerų rezultatų. Be to, sutarta, kad reikia tobulinti ES pajėgų ir finansų generavimo mechanizmus, išlaikyti karinio mokymo ekspertizę bei gerinti karių parengtį ir aprūpinimą.

Kariuomenių vadai susitikime pabrėžė ES partnerystės svarbą ir susitarė stiprinti karinį bendradarbiavimą su partneriais, taip siekiant didinti tarpusavio supratimą, praktinį bendradarbiavimą ir sąveiką. Regioninio ir pasaulinio nestabilumo kontekste dar kartą patvirtinta būtinybė vystant bet kokį ES oro eismo modernizavimą atsižvelgti į karinius reikalavimus, susitikimo dalyviai aptarė ir kitus svarbius ES karinius projektus.

Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja dviejose ES karinėse operacijose. ES mokymo misijoje Malyje nuo 2013 m. dalyvaujantys Lietuvos kariniai instruktoriai apmoko Malio karines pajėgas. Nuo 2011 m. Lietuva prisideda ir prie dalyvavimo ES karinėje jūrų operacijoje „Atalanta“, kuri nukreipta prieš piratavimą Indijos vandenyne. Operacijai Lietuva skiria vieną Karinių jūrų pajėgų karininką, kuris tarnauja „Atalanta“ operacinėje vadavietėje Nortvude, Jungtinėje Karalystėje.

Lietuva ateinančių metų pirmąjį pusmetį budėti ES Šiaurės šalių kovinėje grupėje priskirs iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių suformuotą apsaugos būrį ir pavienius karius į grupės štabą ir paramos vienetus – iš viso 44 Lietuvos karius.

Lietuvos kariuomenė, siųsdama savo karius dalyvauti ES vadovaujamose tarptautinėse operacijose, prisideda prie kovos su tarptautinėmis krizėmis ir tuo stiprina ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius