Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajone gaminami šoviniai NATO pajėgoms

Kauno rajone, tarp Vijūkų ir Giraitės, įsikūrusi itin kruopščiai šaulių sąjungos būrio saugoma Lietuvos šovinių gamykla. Įmonė specializuojasi mažo kalibro šovinių gamyboje.
Šoviniai
Šoviniai / GGG nuotr.

AB „Giraitės ginkluotės gamykla“ įkurta 2000 metais. Jau po metų pradėta šovinių gamyba. 32 hektarų ploto teritorijoje įsikūrusi bendrovė gamina šovinius NATO pajėgoms. Teritorijoje yra administracinis pastatas, sandėliai, laboratorijos, šaudyklos. Bendrovėje dirba 64 darbuotojai.

Norint patekti į gamyklos teritoriją reikia pereiti itin griežtą kontrolę. Draudžiama įsinešti metalinius daiktus, telefonus. Gamyklos darbuotojai yra pasirašę sutartis, kad neatskleis gamybos proceso paslapčių.

Gamybos procesas pusiau automatizuotas. Žaliavoms atkeliavus į laboratoriją, jos tikrinamos specialistų ar atitinka itin aukštus kokybės reikalavimus. Atlikus tam tikrus testus, medžiagos patenka į gamybą. Kiekvienas įrenginys atlieka savo funkciją. Taip iš metalo ritinio pamažu gimsta šovinys. Paskutiniame etape šoviniai patenka į rūšiavimą bei pakavimą.

GGG nuotr./Gamybos procesas
GGG nuotr./Gamybos procesas

Gamykloje vienu metu gaminamas vieno kalibro šaudmenys. Dėl aukštų kokybės kontrolės reikalavimų pagaminama labai mažai nekondicinių šovinių, gamybos proceso metu broko kiekis siekia tik 0,5 procento.

Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos valdomoje įmonėje prie šovinių kokybės laboratorijos įrengtos dvi šaudyklos: 50 bei 580 metrų. Pastaroji labiau primena aukštųjų technologijų laboratoriją, ji skirta balistiniams bandymams atlikti. Tai bene vienintelė tokia šaudykla Europoje. Joje atliekami šaudmenų bandymai, kokybės testai, matuojamas kulkos greitis. Vienas iš testų yra šovinių kaitinimas specialiose 52 laipsnių šilumos kamerose. Taip siekiama patikrint ar gaminiai bus patikimi sudėtingomis oro sąlygomis, pavyzdžiui, dykumoje, kur oro temperatūra yra itin aukšta.

Įmonei reikia investicijų

2013 metai valstybės valdomai bendrovei buvo sėkmingi, grynasis pelnas augo ir pasiekė 2,6 milijonus litų, tačiau nuo 2007 metų įmonė turi 47 milijonų litų skolą Finansų ministerijai. Jai gražinti reikalingos investicijos.

Raimondas Monkevičius
Raimondas Monkevičius

„Gamybos plėtrai reikia nuo 15,5 iki 60 mln. Lt. Šios investicijos padėtų sumažint prekių savikainą ir leistų geriau konkuruoti rinkoje, padėtų stabilizuoti veiklos planavimą, gautumėme daugiau galimybių išskaidyti verslo riziką bei taptumėme patrauklesni medžiagų tiekėjams“, – sakė įmonės direktorius Raimondas Monkevičius.

95 procentai gaminių yra eksportuojami, didžioji dauguma atitenka kariuomenės reikmėms.

Didžioji dalis gaminamų šovinių turi specialų žymėjimą bei yra tiekiami NATO, taip pat gaminami civiliniai 308 WIN kelių dizainų šoviniai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius