-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 13 /20:10

Kijevas nesąmone vadina Maskvos kaltinimus

Mažame Rusijos miestelyje žuvo vyras, kai jo gyvenamajame rajone nukrito Ukrainoje paleistas ir sieną kirtęs sviedinys, sekmadienį pranešė regiono valdžia. Maskva sekmadienį už tai perspėjo Kijevą dėl „negrįžtamų pasekmių“ ir pavadino incidentą Ukrainos agresijos aktu. Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka kaltinimus pavadino visiška nesąmone ir užsiminė, kad tai galėtų būti sukilėlių, siekiančių išprovokuoti Rusijos atsaką, darbas.
Ukrainos kariuomenė Rytų Ukrainoje
Ukrainos kariuomenė Rytų Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

„Maždaug 9 val. 20 min. (8 val. 20 min. Lietuvos laiku) iš Ukrainos teritorijos į Donecko teritoriją atskrido sviedinys. Buvo apgadinti du gyvenamieji namai, žuvo vienas žmogus“, – naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė Rostovo regiono valdžios atstovas Aleksandras Titovas.

Doneckas yra mažas Rusijos miestelis šalia sienos su Rytų Ukrainos Luhansko regionu, kur Kijevo remiamos pajėgos kovoja su prorusiškais teroristais dėl pasienio postų kontrolės.

20.10 val. Rusų politikas nori tikslinių smūgių sistemos

Rusija prakalbo, kad nuo Ukrainos „gintis“ jiems reikia sukūrus tikslinių smūgių sistemą. Federacijos tarybos pirmininkas Jevgenijus Bušminas pareiškė, kad esą tai yra veiksmingiausias būdas nutraukti „šaudymą iš Ukrainos“. 

Federacijos tarybos pirmininkas sakė, kad pavyzdį reikėtų imti iš JAV, Europos Sąjungos ir Izraelio

„Dvi savaites praleidau Rostovo srityje, kalbėjau su ten karinę tarnybą atliekančiais vyrais. Man atrodo, anksčiau nebuvo šaudoma į rusų pasieniečius – dabar provokacijos vyksta vis dažniau, nes nėra kito būdo priversti mus eiti į konfrontaciją su Ukrainos kariais“, – savo versiją dėstė jis.

Federacijos tarybos pirmininkas sakė, kad pavyzdį reikėtų imti iš JAV, Europos Sąjungos ir Izraelio, kuris nustato, iš kur paleista raketa, ir tiksliniu smūgiu sunaikina jos paleidimo įrenginį.

J.Bušminas aiškino, kad taip būtų galima duoti atsaką Ukrainai, neva į Rusijos pusę paleidusiai sprogmenį.

15.53 val. Ukraina: „Tai visiška nesąmonė“

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka kaltinimus, kad Kijevo pajėgos šaudė per sieną, pavadino visiška nesąmone ir užsiminė, kad tai galėtų būti sukilėlių, siekiančių išprovokuoti Rusijos atsaką, darbas.

Antiteroristinės operacijos pajėgos nešaudo į kaimyninės šalies teritoriją ir nešaudo į gyvenamuosius rajonus

„Antiteroristinės operacijos pajėgos nešaudo į kaimyninės šalies teritoriją ir nešaudo į gyvenamuosius rajonus, – sakė jis. – Turime daug pavyzdžių, kai teroristai provokuodami šaudo, taip pat – ir į Rusijos teritoriją, o tada dėl to apkaltina Ukrainos pajėgas“.

Teroristai jiems metamus kaltinimus paneigė. Naujienų agentūra „Interfax“ citavo teroristų pirmuoju vicepremjeru pasiskelbusį Andrejų Pruginą, kuris sakė, jog yra „90-čia proc. tikras“, kad per sieną šaudė ukrainiečių kariai.

„Mūsų problema dėl sunkiųjų ginklų yra ta, kad mums trūksta amunicijos, bet įrangą eksploatuoja itin įgudę profesionalai. Turime pasirinkimą, tad neįmanoma mūsų vyrams taip smarkiai prašauti, kad sviedinys nukristų Rusijos teritorijoje. Ukrainiečiams viskas atvirkščiai: jie turi daugybę sunkiųjų ginklų, jiems jų netrūksta. Tad, žinoma, tai buvo jų sviedinys“, – sakė jis.

13.51 val. Maskva grasina

Maskva sekmadienį perspėjo Kijevą dėl „negrįžtamų pasekmių“ po to, kai Rusijos pasienio miestelyje sprogus sviediniui žuvo žmogus, ir pavadino tą incidentą Ukrainos agresijos aktu.

Maskva sekmadienį perspėjo Kijevą dėl „negrįžtamų pasekmių“

„Rusija eilinį savo teritorijos apšaudymą iš Ukrainos, kuris nulėmė žmogaus žūtį, įvertino kaip eilinį agresyvų Ukrainos aktą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Incidentas liudija apie itin pavojingą įtampos eskalavimą Rusijos ir Ukrainos sienos rajone ir gali turėti negrįžtamų pasekmių, už kurias atsakomybė tenka Ukrainai“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius