Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ginklų eksportas per 5 metus išaugo 143 proc.

Kinija ginklų eksportą per pastaruosius penkerius metus padidino 143 proc., siekdama aplenkti Vokietiją kaip trečią pagal dydį ginklų prekeivę pasaulyje, taip pat stengdamasi padidinti savo karinę galią ir reikšmę pasaulyje, rašo „Financial Times“.
Kinijos kariai ruošiasi paradui
Kinijos ginklų eksportas per 5 metus išaugo 143 proc. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ginklai buvo eksportuojami į Azijos kaimynes ir dėl to išaugo Pekino reikšmė globalioje rinkoje.

2005–2009 metais  ginklų eksportas iš Pekino sudarė 3 proc. viso pasaulio ginklų rinkos, o 2010–2014 metais ši dalis išaugo iki 5 proc. JAV ginklų eksportas 2010–2014 metais sudarė 31 proc. globalios rinkos, o Rusijos – 27 proc.

Nepaisant nedidelės rinkos dalies, pastaraisiais metais sparčiai augantis Pekino karinis biudžetas ir pažengusi technologija lemia, kad Kinijos ginklai darosi konkurencingi. Tai leidžia Kinijai daugiau jų parduoti ir pirkti mažiau.

Per pastaruosius penkerius metus ginklų importas smuko 42 proc. Dešimtmečio pradžioje Kinija buvo didžiausia ginklų importuotoja pasaulyje, o dabar ji užleido pozicijas Indijai ir Saudo Arabijai.

28 proc. Kinijos ginklų buvo parduoti Bangladešui ir Mianmarui, taip pat jie eksportuoti į 18 Afrikos valstybių.

Be to, kad augina užsienio prekybą, ginklų pardavimai padeda Pekinui finansuoti aukštos technologijos ginklų programas, kurios šiuo metu smarkiai priklauso nuo valstybinio finansavimo.

Tarp didžiausių sandorių pastaruosius ketverius metus buvo sutartis su Venesuela, kuriai parduotos kovos mašinos, į Alžyrą nukeliavo trys fregatos, Indonezijai parduota šimtai raketų, Nigerija pirko bepiločių lėktuvų.

Dabar Kinijos gynybos biudžetas dydžiu atsilieka tik nuo JAV ir šiemet turėtų išaugti 10,1 proc., aplenkdamas ekonomikos augimą. Tokios vyriausybės išlaidos gynybai rodo, kad išlaidos karybai yra prioritetas, net nepaisant to, kad Kinijos ūkis auga lėčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius