Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova dėl Donecko oro uosto: jau legenda tampantys kiborgai prieš Rusijos desantininkus

Mūšiai Donecko oro uoste nerimsta jau pusantro šimto dienų. Gegužės 26 dieną Rusijos kariams apšaudžius oro uostą jis buvo uždarytas, o mūšiai dėl jo kontrolės tęsėsi visą vasarą ir nerimsta net įpusėjus rudeniui, rašo euromaidanpress.com. Kodėl Rusijos armijai ir jos kolaborantams niekaip nepavyksta palaužti oro uostą ginančių Ukrainos karių, kuriuos net ir patys teroristai vadina kiborgais?
Donecko oro uostą ginantys kariai vadinami „kiborgais“
Donecko oro uostą ginantys kariai vadinami „kiborgais“ / „Facebook“ iliustr.

Milžiniškus pinigus kainavęs oro uostas – dovana Doneckui

Oro uostas pavadintas Sergejaus Prokofjevo – XX a. kompozitoriaus, gimusio Donecko srityje, – vardu. 1933 m. statytas oro uostas buvo rekonstruotas 2011 m. artėjant Europos futbolo čempionatui Ukrainoje ir Lenkijoje. Galiausiai rekonstrukcijai buvo išleista 3,5 karto daugiau nei planuota – maždaug 875 mln. JAV dolerių. Po jos iškilo naujas 7 aukštų terminalas, kuriame galima aptarnauti 3,1 tūkst. keleivių per valandą.

Nors Donecke gyvena vos milijonas žmonių, metų pradžioje pabėgęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius milžiniškus pinigus neadekvatiems projektams leisdavo norėdamas užsitikrinti vietos žmonių palankumą.

Dievaži, nežinau, kas gina tą oro uostą, bet mes negalime jų išvyti jau tris mėnesius. Mėginome pulti – teko atsitraukti... Nežinau, kas ten sėdi, bet jie ne žmonės. Jie – kažkokie kiborgai, – vienas teroristas rašė socialiniame tinkle.

Pirmosios atakos

Pirmą kartą save „Donecko liaudies respublika“ vadinančių teroristų vėliava virš oro uosto buvo iškelta balandžio 18 dieną, tačiau jis ir toliau veikė – tol, kol gegužės 25 dieną į jo teritoriją įžengė batalionas „Vostok“, kurio daugumą sudarė gerai ginkluoti ir apmokyti Kadyrovo čečėnai iš Rusijos Federacijos.

Tačiau jau gegužės 26 dieną Ukrainos 3-iasis specialiosios paskirties pulkas iš Kirovohrado per gerai suplanuotą operaciją vos per kelias valandas oro uostą išlaisvino.

Mūšiai Donecko oro uosto teritorijoje buvo daugmaž nurimę iki rugpjūčio pabaigos, kai Kremliaus remiami teroristai pradėjo jį apšaudyti iš Rusijos gautomis „Grad“ sistemomis.

Prie jo teritorijos išsirikiavo Rusijos reguliariosios kariuomenės tankai su užmaskuotais numeriais. Tuo pat metu Rusijos pajėgos pradėjo puolimą ir kitose Donbaso vietose – Ukrainos kariai buvo apsupti Ilovaiske, rusai mėgino įsiveržti į Mariupolį.

Oro uosto gynėjai buvo palikti vieni kautis su priešu – jie vieną po kitos atmušinėjo atakas ir galėjo tik tikėtis pastiprinimo.

Kiborgų legenda

Rugsėjo 10 dieną pastiprinimo sulaukė ne Ukrainos pajėgos, o teroristai – jie gavo naujesnių rusiškų tankų T-72s, minosvaidžių 2S4 „Tiulpan“, haubicų, „Uragan“ sistemų ir smogikų, kurie buvo gerai apmokyti. Istorija apie „kiborgus“ sukurta po to, kai Ukrainos kariai sugebėjo atremti ir šias naujas galingas Rusijos armijos ir teroristų atakas. Pirmieji oro uostą ginančius Ukrainos karius kiborgais pavadino būtent vadinamosios DLR teroristai.

„Facebook“ nuotr./Donecko oro uosto gynėjai
„Facebook“ nuotr./Donecko oro uosto gynėjai

„Dievaži, nežinau, kas gina tą oro uostą, bet mes negalime jų išvyti jau tris mėnesius. Mėginome pulti – teko atsitraukti... Nežinau, kas ten sėdi, bet jie ne žmonės. Jie – kažkokie kiborgai“, – vienas teroristas rašė socialiniame tinkle.

Nuo to laiko Donecko oro uostą ginantys kariai taip ir vadinami Ukrainoje – kiborgais.

Vėliau patys ukrainiečių kariai sakė, kad šioje teritorijoje jie tarpusavyje net nežiūri į rangus ar titulus – visi yra lygūs, visi vienodai jau savaičių savaites dieną ir naktį kaip liūtai kaunasi už oro uostą. Naująją savo pravardę jie vertina kukliai – jie tiesiog atlieka savo pareigą ir gina tėvynę Ukrainą.

VIDEO: Ukrainos kariai atsišaudo giedodami Ukrainos himną

Rugsėjo pabaigoje oro uostas tapo karščiausiu Donbaso tašku. Rusija ten pasiuntė savo elitinius dalinius – „Vostok“, „Kalmius“ ir „Motorolla“ slapyvardį turinčio teroristo batalionius iš pietinio fronto. Jų vadeivos pažadėjo, kad netrukus oro uostas bus užimtas. Prasidėjo intensyvios atakos – oro uosto dispečerinė buvo apšaudoma iš prieštankinių pabūklų, tankų ir granatsvaidžių.

VIDEO: Oro uosto apšaudymas rugsėjo 25 d.

Teroristai paskelbė užėmę oro uostą rugsėjo 30 dieną. Paskui spalio 3 ir spalio 5 dienomis. Tačiau realybė tokia, kad per mėnesį jie prie oro uosto sugebėjo priartėti tik per pusę kilometro. 

Mūšiai dabar verda jau net ne dėl oro uosto, o dėl jo griuvėsių. Terminalai yra visiškai sugriauti, degalų sandėliai – susprogdinti. Tačiau Ukrainos vėliava vis dar plazda virš bokšto, kuris, atrodo, per stebuklą atlaiko atakas.

Kas tie kiborgai?

Donecko oro uostą gina kariai iš kelių dalinių: 3-iojo specialiosios paskirties pulko iš Kirovohrado, 93-iosios mechanizuotos brigados iš Dniepropetrovsko, 79-osios desantininkų brigados iš Mykolajivo, 17-osios tankų brigados iš Kryvyj Riho ir savanoriai iš „Pravyj Sektor“ („Dešiniojo sektoriaus“).

Dalis karių yra labai jauni – kai kuriems „Pravyj Sektor“ kovotojams yra vos 18 metų. 

„Facebook“ nuotr./Donecko oro uosto gynėjai
„Facebook“ nuotr./Donecko oro uosto gynėjai

 

Kodėl taip įnirtingai ginamas oro uostas?

Žiniasklaidoje sklando daug teorijų, kodėl tokie dideli mūšiai verda būtent dėl sugriauto oro uosto. Viena jų skelbia, kad po juo yra požeminiai tuneliai, turintys didelę strateginę svarbą (šią teoriją neigia oro uosto architektas).

Taip pat skelbiama, kad rusai čia nori tupdyti savo karo lėktuvus. Pakilimo takai yra visiškai suniokoti, tačiau juos galima greitai sutvarkyti.

Viena iš realiausių versijų – strateginė oro uosto svarba. Oro uostas yra dominuojančioje aukštumoje prie Donecko, be to, Minske sutarta atitolinti sunkiąją ginkluotę per 15 km nuo fronto linijos, o tai reikštų, kad vadinamoji DNR savo artileriją ir tankus turi perkelti už Donecko - bent jau tol, kol oro uostas lieka Ukrainos armijos rankose.

Ukrainos kariai kaunasi, kad išliktų Donecko prieigose – taip neleisdami sukurti įšaldyto konflikto visame Donbaso regione. Be to, mūšiai dėl oro uosto tapo ir simboline kova, žyminčia Ukrainos karių didvyriškumą ir ryžtą.

Kariams padeda ne tik Ukrainos žmonių palaikymas, bet ir nuolat socialiniuose tinkluose pasirodantys teroristų skundai, kad oro uosto tiesiog neįmanoma atkovoti iš „kiborgų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius