-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus remiami teroristai kare naudoja 20 rūšių ginklų, kuriuos gavo iš Rusijos

Svarbiausias klausimas, į kurį reikia atsakyti kalbant apie karą Ukrainoje: kiek dar Rusija yra pasiryžusi remti separatistinius judėjimus? Šis klausimas tapo dar svarbesnis šią savaitę, kai NATO karinė vadovybė parėmė idėją duoti ginkluotės Ukrainos vyriausybei. Apie tai portale nytimes.com rašo Johnas Ismay, kuris yra JAV karinio jūrų laivyno sprogmenų neutralizavimo specialistas.
Doneckas
Doneckas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Neseniai paskelbtame pranešime apie ginklų ir karinių transporto priemonių naudojimą Rytų Ukrainoje galima rasti naujų argumentų, kurie tarsi patvirtina apie Rusijos paramą separatistams. Kita vertus, aiškėja, kad prorusiški veikėjai kariauja ne tik rusiškais ginklais.

Praėjusių metų pabaigoje bendrovė „Ginkluotės tyrimų tarnyba“ (GTT) paskelbė, kad Ukrainos kare buvo naudojami ir tokie ginklai, kurie buvo pagaminti jau po Sovietų Sąjungos griūties ir niekada oficialiai nebuvo eksplotuojami už pagaminusių valstybių sienų.

GTT direktorius Nicas R. Jenzen-Jonesas sakė, kad specialistai identifikavo apie 20 ginklų sistemų, kurios Ukrainos kare atsirado neaiškiomis aplinkybėmis. Devyniolika iš jų buvo pagamintos Rusijoje, o viena ginklų sistema – Lenkijoje. Tyrėjų atstovas sakė, kad tai yra susiję su išorinių jėgų kišimusi į karą Ukrainoje.

Iš Rusijos į Ukrainą buvo atgabenta labai egzotiškų žudymo priemonių. Pavyzdžiui, VVS snaiperių šautuvų, sunkiųjų tankų T-72B3, rankinių prieštankinių ginklų MRO-A, kurie anksčiau niekada oficialiai nebuvo naudojami už Rusijos sienų. Separatistai negalėjo šitų ginklų rasti Ukrainos kariuomenės sandeliuose.

Viename „YouTube“ vaizdo įraše tyrėjai pastebėjo ir lenkišką priešlėktuvinę raketinę sistemą „Grom“. Pagal identifikuotus požymius, raketa buvo pagaminta 2007 metais. Iš kur ji atsirado – neaišku.

Iš Rusijos į Ukrainą buvo atgabenta labai egzotiškų žudymo priemonių. Pavyzdžiui, VVS snaiperių šautuvų, sunkiųjų tankų T-72B3, rankinių prieštankinių ginklų MRO-A, kurie anksčiau niekada oficialiai nebuvo naudojami už Rusijos sienų.

Tačiau tyrimo autoriai pripažino, kad rezultatai tarsi patvirtina Kremliaus naratyvą, kad daugumą ginklų separatistai rado Ukrainos kariuomenės sandėliuose. 

Rytų Ukrainos frontuose dažniausiai naudojami seno pavyzdžio automatiniai šautuvai AK-47, kurių buvo pilna Ukrainoje, o taip pat – šiek tiek naujesni AK-74. Dauguma kulkosvaidžių, artilerijos pabūklų, savaeigių kovos mašinų Ukrainoje buvo dar prieš Rusijos sukeltą karą.

Prie tokių išvadų priėjo GTT tyrėjai, kai peržiūrėjo viešai skelbiamą informaciją, žurnalistų nuotraukas, paviešintą slaptą informaciją, vaizdo įrašus. GTT talkino ginkluotės ekspertai iš Austrijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos. 

Vienas ataskaitos autorius, ginkluotės specialistas iš Jungtinės Karalystės Jonathanas Fergusonas sakė, kad Ukrainoje naudojama apie 100 įvairaus tipo ginklų rūšių, 60 skirtingų šaudmenų rūšių ir apie 70 skirtingų kovinių ir tiekimo transporto priemonių.

UntitledViršuje pavaizduotas kulkosvaidis NVS nuo modifikacijos „Kord“ skiriasi kniedėmis
Viršuje pavaizduotas kulkosvaidis NVS nuo modifikacijos „Kord“ skiriasi kniedėmis

Atskaitoje teigiama, kad dauguma ginklų buvo naudojami tose pačiose fronto vietose, bet kartais pereidavo iš rankų į rankas skirtingoms kariaujančioms pusėms.

Tačiau tyrimo autoriai pripažino, kad norint tiksliai identifikuoti ginklus, reikia kruopščiai tyrinėti detales. Tai rodo situacija, kuri susiklostė dėl prorusiškų separatistų naudojamų sunkiųjų kulkosvaidžių NVS.

Šis ginklas buvo gaminamas dar Sovietų Sąjungoje. NVS turėjo ir Ukrainos kariuomenė, todėl šitų kulkosvaidžių galėjo būti sandėliuose. Kai sovietinė imperija griuvo, Rusija pradėjo gaminti NVS modifikaciją „Kord“. Išoriškai abu ginklai yra labai panašūs – skiriasi tik kniedijimo būdas. 

Neseniai viena interneto svetainė pranešė, kad separatistai naudoja būtent naujuosius „Kord“, kurių Ukraina niekada neturėjo, todėl priėjo prie išvados, kad ginklai atgabenti iš Rusijos. Tačiau GTT specialistai pagal kniedes nustatė, kad visgi prorusiški veikėjai šaudo senaisiais kulkosvaidžiais NVS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius