Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius bijo, kad JAV desantininkai liks Ukrainoje ir pakeis jėgų balansą

Keli šimtai JAV desantininkų, kurie šiuo metu treniruoja Ukrainos karius, gali tapti pagrindine Vakarų ir Rusijos nesutarimų priežastimi. Apie tai pasakojo amerikiečių televizija „NBC News“, kurios reporteriai apsilankė Javorivo mokymo centre, kur JAV kariai treniruoja ukrainiečius.
Ukrainos kariai per amerikiečių instruktorių treniruotę
Ukrainos kariai per amerikiečių instruktorių treniruotę / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Tai labai įprastas vaizdas šitame kare“, – pasakė vienas JAV desantininkas, kai ukrainiečio mokinio paleista prieštankinė granata susprogdino poligono pakraštyje esančią metalinę dėžę.

Rytų Ukrainoje yra apie trys šimtai amerikiečių iš JAV oro desanto 173-osios brigados.

Jau beveik du mėnesius jie treniruoja Ukrainos vidaus reikalų sistemai priklausančios Nacionalinės gvardijos savanorius.

„Ukrainiečiai jau įrodė, kad nori ir gali mokytis, – televizijai „NBC News“ sakė JAV kariuomenės kapitonas Nickas Salimbene'as. – Kasdien mums sekasi vis geriau.“

Per beveik du mėnesius amerikiečiai paruošė tris karių grupes. Iš viso – apie 700 ukrainiečių.

Už tūkstančio kilometrų nuo fronto linijos esančioje Javorivo karinėje bazėje dislokuotų amerikiečių užduotis – paruošti Nacionalinės gvardijos karius gintis nuo Rusijos armijos kariškių ir prorusiškų separatistų.

Už tūkstančio kilometrų nuo fronto linijos esančioje Javorivo karinėje bazėje dislokuotų amerikiečių užduotis – paruošti Nacionalinės gvardijos karius gintis nuo Rusijos armijos kariškių ir prorusiškų separatistų.

Kursuose dalyvaujantys Ukrainos kariai „NBC News“ žurnalistams sakė, kad tikisi greitai grįžti į frontą. Vertingiausiomis amerikiečių pamokomis vadina tas, per kurias mokosi kautis mieste.

JAV ne kartą pabrėžė, kad neteikia ukrainiečiams karinės technikos, ginklų ar ginkluotės elementų – tik mokymus, medikamentus ir transporto priemones, tačiau atrodo, kad Ukrainoje dislokuoti amerikiečių kariai yra didelė rakštis Vladimiro Putino režimui. 

„Ukrainos teritorijoje dislokuoti instruktoriai ar specialistai iš trečiųjų šalių gali destabilizuoti padėtį“, – dar balandžio mėnesį sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai per amerikiečių instruktorių treniruotę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Šituos žodžius vis dar kartoja Rusiją valdančio režimo šalininkai ir atstovai.

Tai, kad JAV realiai veiksmais palaiko į Vakarus orientuotą Kijevo valdžią, Maskvai gali būti ženklu, kad Ukrainoje nebegalės elgtis kaip panorėjusi.

„Visi ženklai rodo, kad JAV kariai ten gali pasilikti“, – televizijai „NBC News“ sakė Maskvos karinės analizės ir technologijų centro analitikas Maksimas Šepovalenka. Jis išsakė savo nuomonę, kad JAV desantininkų pamokos vargiai galėtų pakeisti jėgų balansą Rytų Ukrainos frontuose, tačiau Kremliaus atstovas bijo, kad gali pasikartoti Vietnamo istorija.

„JAV ir į Vietnamą pirma nusiuntė instruktorius“, – būgštavo karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos atstovas M.Šepovalenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius