-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kryme Rusija pademonstravo, kad į kariuomenę žiūri rimtai: disciplina, nauji ginklai, jokių girtuoklysčių

Kryme esančių Rusijos dalinių kariai labai skiriasi nuo to, ką pasaulis matė šios šalies kariniuose veiksmuose pastaraisiais dešimtmečiais: jie pasitempę, gerai ginkluoti, visiškai blaivūs, iš Krymo praneša leidinio „The New York Times“ korespondentai.
Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme.
Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruzijoje ir kituose kariniuose konfliktuose, kuriuose dalyvavo Rusija, pasaulis stebėjo armiją, kurios išskirtiniai bruožai buvo disciplinos ir modernios ginkluotės trūkumai. Daliniuose dažniausiai buvo šauktiniai, kurie nesugebėjo išsisukti nuo tarnavimo armijoje, galima buvo stebėti atviras girtuoklystes, taktinį neryžtingumą ir fizinį nepasirengimą.

Kryme viskas kitaip, kariuomenė šįsyk atrodo kur kas rimčiau parengta. Tai ir neturėtų kelti nuostabos. Kariuomenės pertvarka yra vienas iš asmeninių Vladimiro Putino prioritetų, o nuo 2012 metų pradžios išmokos kariškiams padidėjo beveik tris kartus. 

Kariuomenės pertvarka yra vienas iš asmeninių Vladimiro Putino prioritetų, o nuo 2012 metų pradžios išmokos kariškiams padidėjo beveik tris kartus. 

Krymo strateginių objektų užėmimas tapo naujų Rusijos karinių galimybių demonstravimu.

„Tai didelis kontrastas su 2008 metų karu Gruzijoje, kuomet Rusija laimėjo prieš kur kas mažesnes karines pajėgas turinčią šalį mažame plote, tačiau kartu pademonstravo ir savo apverktiną kariuomenės situaciją, problemas, kurios prasidėjo nuo karo Čečėnijoje“, – skelbia leidinys. 

Akivaizdu, kad Rusija po karo Gruzijoje pasimokė. Visų pirma buvo pakeista kariuomenės ryšio sistema. Kryme modernia ryšio sistema naudojasi net žemiausios grandies kareiviai. Tiesa, reikia pažymėti, kad tokias mobilias saugaus ryšio sistemas JAV kariuomenė naudoja jau seniai, tačiau Rusijoje tai yra naujovė. 

Modernios ryšio sistemos Rusijos kariuomenėje įdiegimas – tik dalis plačios programos „Ratnik“ dalis. Jos rėmuose kareiviai aprūpinami naujomis uniformomis, ginklais, naktinio matymo, ryšio sistemomis, prieškulkiniais akiniais. 

Tiesa, Vakarų karo ekspertai, nors ir pažymi, kad Rusija demonstruoja kariuomenės modernizavimą, vis dėlto primena, jog Kryme daugiausia veikia elitiniai kariuomenės daliniai. Be to, reikia turėti galvoje ir tai, kad Kryme nebuvo jokių rimtesnių karinių susidūrimų, tad apie šios kariuomenės tikrąją parengtį kol kas sunku kalbėti.

Rusijos karo ekspertai, žinoma, į tai žvelgia kitaip. Michailas Chodorionokas tvirtino „The New York Times“, kad Rusijos kariuomenės nuosmukis įveiktas ir karinės pajėgos dabar šalyje yra pačiame pakilime. 

Ar būtent tokią žinią ir nori perduoti Rusija Vakarams? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius