Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija ir Latvija ruošiasi po mėnesio prasidėsiančioms didžiulėms NATO pratyboms: tokio masto mokymų Aljansas nerengė nuo 2006 metų

NATO ruošiasi didelio masto pratyboms, jau po mėnesio įvyksiančioms Lenkijoje ir Latvijoje. Lapkričio pradžioje rengiamos pratybos „Steadfast Jazz“ bus skirtos ne tik mokymui, bet ir NATO greito reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF) budėjimą perimsiančių dalinių įvertinimui, vadovavimo struktūrų patikrinimui. Tokio masto pratybų NATO nerengė nuo 2006 m.
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma NATO išplatintame pranešime, Aljansui baigus misiją Afganistane, NRF vaidins vis svarbesnį vaidmenį. Tai yra gerai paruoštos ir puikiai technologiškai aprūpintos tarptautinės pajėgos, pasirengusios skubiai išsiskleisti ten, kur reikės Aljansui. Esant reikalui per penkias dienas turi reaguoti 13 tūkst. karių, užduoties vietoje galinčių pasilikti iki 30 dienų ar net ilgiau. Esant reikalui, karių skaičius gali būti padidintas iki maždaug 30 tūkst. karių.

„Pasaulis yra labai nepastovus ir NATO turi būti pasirengęs atremti ateities iššūkius“, – sako Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų vadas Europoje generolas Philipas M. Breedlove. – „Mano tikslas yra įsitikinti, kad NRF vadovybė ir pajėgos yra pasiruošę susidoroti su visomis grėsmėmis bet kokiomis aplinkybėmis“.

NRF buvo sukurtas siekiant suduoti greitą karinį atsaką į kylančias krizes, taip pat norint efektyviai užtikrinti kolektyvinę gynybą.

„NATO greito reagavimo pajėgos turi tapti varikliu mūsų ateities pasirengimui. Reikėtų pagyvinti šias pajėgas, kad būtų išlaikoma galimybė sąjungininkams ir partneriams kartu treniruotis bei atlikti užduotis“, – sako NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Pratybos „Steadfast Jazz 2013“ lapkričio 2-9 dienomis vyks Lenkijoje ir Latvijoje. Pratybos taps prieš tai vykusių septyniolikos pratybų serijos keturiolikoje šalių kulminacija. Pratybos remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvaus kitais metais budėjimą NRF perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Tokio masto pratybų NATO neorganizavo nuo 2006 metų.

Pratybose dalyvaus 6 tūkst. karių iš dvidešimties Aljansui priklausančių valstybių ir šalių partnerių, įskaitant Suomiją, Ukrainą ir Makedoniją. Siekiant skaidrumo, stebėti pratybų pakviesti ir Rusijos atstovai.

Pratybose dalyvaus ir kariai iš Teksase (JAV) dislokuotos brigados „Ironhorse“. Ši brigada skirta remti NRF operacijoms.

Planuoja, kad ateityje panašių pratybų bus organizuojama ir daugiau. Jų numatyta jau 2015 m. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius