-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 05 /12:03

Lietuva į Krymą siunčia du karininkus, Rusija neįleido karinių stebėtojų

Ukrainos kvietimu stebėti situacijos Kryme išvyko du Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo Ginklų kontrolės skyriaus inspektoriai.
Lietuvos kariai pratybose
Lietuvos kariai pratybose / KAM archyvo nuotr.

Karinių stebėtojų veiklai Kryme specialaus ESBO mandato nereikia.

Iki kovo 12 d. jie dalyvaus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijoje ir prisidės prie veiksmų, kuriais siekiama mažinti įtampą Ukrainoje, kilusią dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų zonoje, kurioje taikomos pasitikėjimą ir saugumą stiprinančios priemonės.

Į Ukrainos kvietimą atsiųsti į Krymą iki dviejų karinių stebėtojų atsiliepė 17 valstybių: Lietuva, Latvija, Estija, Čekija, JAV, Lenkija, Norvegija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Slovakija, Danija, Kanada,  Vengrija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Japonija.

Karinių stebėtojų veiklai Kryme specialaus ESBO mandato nereikia. Ši tarptautinė stebėjimo misija vyks pagal Vienos dokumento 3 straipsnio nuostatas, numatančias galimybę valstybei narei  savanoriškai kviesti inspektorius į teritoriją, kurioje galimai vykdoma įtarimus tarptautinei bendrijai kelianti karinė veikla.   

Ukraina karinius stebėtojus į tarptautinę misiją kviečia kovo 5–12 dienoms.

Atnaujinta 12.03 val. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad Lietuva taip pat yra atrinkusi vieną diplomatą, kuris vyktų į ESBO civilinę misiją.

„Diplomatas yra atrinktas, pasirengęs bet kuriuo metu išvykti, kai misija bus patvirtinta“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, stebėtojų buvimas yra būtinas siekiant gauti objektyvią informaciją ir „būtų tam tikras saugiklis prieš tolesnį eskalavimą“.

Ministro teigimu, nepavykus sutarti dėl ESBO misijos, savo misiją galėtų pasiųsti Europos Sąjunga (ES). ESBO priklauso 57 šalys, tarp jų ir Rusija.

L.Linkevičius kalbėdamas su žurnalistais taip pat užsiminė, kad kariniai stebėtojai neįleisti į Krymą, bet Krašto apsaugos ministerija patikslino, kad jie yra pakeliui, o Rusija tiesiog iš anksto informavo, jog neleis į savo karines bazes.

„Mūsų ESBO kariniai stebėtojai yra pakeliui į Ukrainą. Susitikę Odesoje su kitų šalių kariniais stebėtojais jie planuoja vykti į Krymą. Rusija yra informavusi, kad ji į savo karines bazes ESBO stebėtojų neįsileis“, – BNS sakė krašto apsaugos ministro atstovas spaudai Vaidotas Linkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius