Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva metus vadovaus Baltijos jūros regiono stebėjimo projektui

Kovo 3–6 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių tarnybos atstovai dalyvavo Baltijos jūros regiono valstybių jūros stebėjimo projekto (angl. Sea Surveillance Co-operation Baltic Sea, SUCBAS) Koordinacinės grupės ir Valdybos susitikime Taline (Estija). Metų trukmės pirmininkavimą projekto valdybai Lietuva rotacijos būdu perėmė iš Estijos, o pirmininkavimą koordinacinei grupei Lietuva perdavė Latvijai.
Karinių  jūrų pajėgų karių rikiuotė
Karinių jūrų pajėgų karių rikiuotė / Kpt.ltn. A. Brenciaus nuotr.
Temos: 1 Kariuomenė

„Projekte dalyvaujančios šalys tęsia Baltijos jūros regiono stebėjimą, keičiasi turima jūros stebėjimo informacija ir planuoja bendrus mokymus. Tai svarbus darbas užtikrinant saugumą Baltijos jūros regione,“ – sakė SUCBAS valdybos pirmininko pareigas pradėjęs eiti Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių tarnybos viršininkas komandoras Svajūnas Bandzevičius. Pasak karininko, tvarus projekte dalyvaujančių valstybių bendradarbiavimas įkvepia jungtis ir kitas projekte dar nedalyvaujančias šalis ir institucijas.

Nuo 2009 m. veikiančiame Baltijos jūros stebėjimo bendradarbiavimo projekte dalyvauja 8 šalys: Danija, Estija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Suomija, Švedija ir Vokietija. Baltijos jūros regiono stebėjimo projekte šalims atstovauja gynybos ministerijų ir karinių jūrų pajėgų pareigūnai. Valdyba yra sprendžiamasis projekto organas, o koordinacinė grupė yra atsakinga už projekto vystymą ir bendrus renginius.

Susitikimo Taline metu kartu vyko ir Baltijos jūros regiono valstybių organizuotas seminaras apie pasaulinio ir nacionalinio masto jūrinio saugumo iššūkius.

SUCBAS Koordinacinės grupės ir Valdybos susitikimai vyksta du kartus per metus, techninio lygmens darbo susitikimai organizuojami dažniau.

Baltijos jūros regiono stebėjimo projektas (SUCBAS) prisideda prie Baltijos jūros regiono strategijos įgyvendinimo, kurios tikslas yra stiprinti beveik 100 milijonų gyventojų turinčių Baltijos jūros regiono valstybių bendradarbiavimą. Pagrindinis projekto tikslas – keistis stebėjimo informacija apie Baltijos jūroje esančius laivus, kuri užtikrintų saugią laivybą bei prisidėtų prie regioninio bendradarbiavimo ekonomikos ir ekologijos srityse. Projekte dalyvaujančios šalys yra standartizavusios procedūras, pagal kurias turimi jūros stebėjimo duomenys ir patirtis yra prieinami ir naudojami projekto šalių-dalyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius