Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuvoje kitų metų pirmoje pusėje planuojamos NATO aukštos parengties pajėgų pratybos

Naujai įkurtos NATO itin aukštos parengties pajėgos kitų metų pirmoje pusėje surengs pratybas Lietuvoje, BNS patvirtino kariuomenės vadas.
NATO vėliava
NATO vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NATO Pratybos

„Tikrai kitais metais bus VJTF bataliono pratybos Lietuvoje. Laikotarpis yra balandis – birželis“, – BNS sakė generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, minėdamas pajėgų santrumpą anglų kalba (VJTF, Very High Readiness Joint Task Force).

NATO dėl pajėgų, kurių keli tūkstančiai karių galėtų būti permesti į krizės tašką per kelias dienas, sutarė pernai, reaguodamos į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Pirmąsias pratybas šiemet jos surengė Lenkijoje.

Prancūzijos generolas Jeanas-Paulis Palomeros, atsakingas už NATO transformaciją, praeitą savaitę pareiškė, kad šios pajėgos gali būti naudojamos ne tik kolektyvinei gynybai, bet ir spręsti krizes Artimuosiuose Rytuose, vadovaujant vadavietei Neapolyje.

„Reuters“ naujienų agentūros teigimu, šios pastabos gali būti suprastos kaip „perspėjimas rytinėms Europos valstybėms, kurios jas mato tik kaip įrankį prieš Rusijos grėsmę“.

J.V.Žukas teigė, kad Aljanso priešakinės pajėgos gali būti naudojamos tiek Rytuose, tiek Pietuose.

„NATO yra pareiškusi, kad turi dvi grėsmes – viena yra Pietuose – tarptautinis terorizmas, pabėgėliai, kita yra grėsmė Rytuose. Mes nekvestionuojame to, kas yra priimta NATO.

Ar VJTF bus panaudotas Pietuose, ar mūsų regione, tai bus politiniai sprendimai, kuriuos priims NATO, ir mes dalyvausime ten, kur reikės dalyvauti. Mes netraukiame VJTF į mūsų regioną. Nekeliame klausimo taip, kad jis turi būti panaudotas čia, o ten – jokiu būdu“, – BNS sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Siekiant pasirengti geresniam itin aukštos parengties pajėgų priėmimui, Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje šiemet įsteigtos nedidelės vadavietės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje