Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV

Gegužės 6–16 dienomis JAV Pensilvanijos valstijoje vykusiose ekstremalių situacijų likvidavimo pratybose „Budrus sargas 2014“ (angl. Vigilant Guard 2014) kartu su amerikiečiais dalyvavo ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Lietuviai pratybose sėmėsi patirties iš Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių, besitreniruojančių reaguoti į didelio masto ekstremalias situacijas ir likviduoti jų padarinius.
Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV
Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV / Pensilvanijos nacionalinės gvardijos nuotr.

„Dalyvavome vienose didžiausių ir pirmosiose tokio pobūdžio Pensilvanijos nacionalinės gvardijos pratybose šiais metais, kuriose vykdyti ekstremalių situacijų operacijas treniravosi ir kariai, ir civiliai“, – sakė pratybas stebėjęs Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovas majoras Arnas Mikaila.

Pensilvanijos nacionalinės gvardijos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV
Pensilvanijos nacionalinės gvardijos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV

Pasak karininko, pratybose JAV dalyvavusių Lietuvos karių įgyta patirtis pasitarnaus organizuojant Taikos meto užduočių operacinių pajėgų pratybas Lietuvoje ar teikiant realią pagalba civilinėms institucijoms ekstremalių situacijų atvejais. Lietuvos atstovai į pratybas buvo pakviesti pagal dvišalį Lietuvos ir JAV karinio bendradarbiavimo susitarimą.

Pensilvanijoje vykusiose pratybose vienu metu dalyvavo daugiau nei 2,5 tūkst. karių ir civilių pareigūnų.

Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadas generolas majoras Wesley Craigas dėkojo Lietuvos kariams už dalyvavimą ir akcentavo ypatingą dvišalio bendradarbiavimo svarbą tiek karinėje, tiek ir kitose srityse.

Pratybose buvo įvertintas Pensilvanijos nacionalinės gvardijos pasirengimas reaguoti į ekstremalias situacijas, vykdyti užduotis, kurios reikalauja glaudaus vietos ir valstijų civilinių ekstremalių situacijų valdymo agentūrų, Nacionalinės gvardijos ir kitų karinių vienetų bendradarbiavimo, veiksmų koordinavimo ir sinchronizavimo. Pensilvanijoje vykusiose pratybose vienu metu dalyvavo daugiau nei 2,5 tūkst. karių ir civilių pareigūnų.

Pensilvanijos nacionalinės gvardijos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV
Pensilvanijos nacionalinės gvardijos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV

Pratybose apsilankė ir jas stebėjo JAV su darbiniu vizitu viešėjęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, taip pat Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis ir Lietuvos gynybos atašė pulkininkas Juozas Kačergius.

Pratybos „Budri sargyba 2014“ yra vienas iš daugiau nei 300 bendrų Lietuvos ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karinių renginių per pastaruosius 20 metų, surengtų pagal JAV valstijų partnerystės programą. Nuo 1993 metų vykstančio bendradarbiavimo metu Lietuvos ir Pensilvanijos kariams ir statutiniams tarnautojams suteikiamos galimybės dalytis patirtimi, stiprinti darbinius ryšius, ruoštis ir kartu dalyvauti tarptautinėse operacijose.

Lietuvos ir Pensilvanijos na­cionalinės gvardijos kariai 2010–2012 m. dalyvavo bendroje misijoje Afganistano Goro provincijoje mo­kydami vietos policijos pareigūnus. Taip pat amerikiečių kariai kartu su Lietuvos va­dovaujamo Logistinio paramos vieneto kariais padėjo užtikrinti logistinę paramą Afganistane tar­naujantiems kariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius