Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariai kartu su sąjungininkais dalyvaus pratybose Vokietijoje

Apie 250 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono ir priskirtų vienetų rugpjūčio 24 – rugsėjo 11 dienomis dalyvaus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Sausumos pajėgų Europoje Jungtiniame tarptautiniame rengimo centre Vokietijoje, šalia Hohenfelso esančiame kariniame poligone vyksiančiose vienose didžiausių šiais metais tarptautinių pratybų „Kardų susikirtimas 2014” (angl. Saber Junction 2014). Jų metu Lietuvos kariai kartu su NATO sąjungininkais ir šalimis partnerėmis treniruosis vykdyti plataus spektro karines operacijas.
Karių pratybos
Karių pratybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Planuojama, kad šiose pratybose dalyvaus apie 6 tūkst. karių iš penkiolikos valstybių: apie 3,5 tūkst. karių iš JAV, kurių daugumą sudarys kariai iš Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados ir apie 2,5 tūkst. karių iš Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Italijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos, Švedijos ir Ukrainos.

Lietuvos karių kontingentą šiose pratybose sudarys brigados „Geležinis Vilkas“ štabas su priskirtais skirtingų sričių specialistais iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Oro gynybos ir Artilerijos batalionų, Karo medicinos tarnybos, Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės, Lietuvos karo akademijos, Strateginės komunikacijos departamento, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės bei Sausumos pajėgų štabo.

Manevrines užduotis vieno iš JAV bataliono sudėtyje vykdys Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono II motorizuotoji pėstininkų kuopa ir Prieštankinis skyrius, priešiškas pajėgas imituos to paties Birutės bataliono būrys, o karių veiksmus stebės bei vertins stebėtojų grupė iš Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro. Papildomai į brigados „Geležinis Vilkas“ štabo sudėtį bus integruota karininkų grupė iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos.

Pratybų iššūkiai ir nauda

„Būsimos pratybos yra unikalios tuo, kad brigados „Geležinis Vilkas“ štabas su remiančių padalinių kariais vykdys plataus spektro operacijų planavimą bei šešių tarptautinių batalionų nepertraukiamą valdymą realioje vietovėje, realiu laiku ir su tikrais kariais ant žemės, daugiau kaip dešimt dienų, 24 val. per parą rėžimu. Brigados dydžio vienetą sudarys kariai iš daugiau nei dešimties šalių – tai bene didžiausias iššūkis, susijęs su skirtinga šalių patirtimi, padalinių tarpusavio sąveiką ir veiklos procedūromis“, – sakė brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Pasak plk. R. Vaikšnoro, pasirengimas ginti savo šalį ir gebėjimas veikti petys į petį su NATO sąjungininkais – prioritetinė mūsų karių užduotis.

Būsimos užduotys ir eiga

Pratybų metu Lietuvos ir kitų šalių kariai vykdys operacijų planavimo ir pasiruošimo mūšiui procedūras, treniruosis vykdyti puolimo, gynybos ir stabilizavimo operacijas, atliks manevro veiksmus, treniruosis vykdyti netiesioginio poveikio operacijas civilinėje aplinkoje, tobulins veiksmus kaip tinkamai veikti skirtingose taktinėse situacijose. Padaliniai taip pat tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, atliks tarpusavio veiksmų koordinavimą, treniruosis užtikrinti vadaviečių funkcionalumą, priiminės taktinius sprendimus bei vykdys kitas karines užduotis.

Tarptautinės pratybos „Kardų susikirtimas 2014” Vokietijoje susidės iš dviejų pagrindinių etapų. Pirmojo etapo metu – rugpjūčio 24-30 d. – vyks karinių operacijų planavimas, atskirų užduočių vykdymo treniruotės kuopos ir bataliono sudėtyje bei galutinis pasirengimas operacijų vykdymui. Aktyviojo etapo metu – rugpjūčio 31-rugsėjo 10 d. – vyks nepertraukiamas taktinių užduočių vykdymas ir mūšio valdymas orientuotas į puolimo, gynybos ir stabilizavimo veiksmus.

Taip pat planuojama, kad aktyviojo etapo metu karinės užduotys bus vykdomos ir Baltijos šalyse (Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje). Pagal pratybų organizatorių modeliuojamą scenarijų planuojamas JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados padalinių užduočių vykdymas. Rugsėjo pradžioje Pabradės ir Gaižiūnų poligonuose vyks oro desanto ir objektų neutralizavimo operacijos, kuriose su JAV kariais dalyvaus ir Lietuvos kariuomenės Sausumo pajėgų vienetai.

Nuoseklus pasiruošimas dar prieš pratybas

Siekiant tinkamai pasirengti tarptautinėms pratyboms brigados „Geležinis Vilkas“ štabas kartu su priskirtų vienetų kariais pagal gautą aukštesnio karinio vieneto (divizijos lygmens) operacinį įsakymą rugpjūčio 18-20 d. atliko karinio uždavinio analizę būtiną tolimesniam užduočių planavimui, kuris bus kryptingai tęsiamas jau Vokietijoje. Parengtas brigados įsakymas bus paskelbtas pratybų metu pavaldiems batalionams, kurie lygiagrečiai atliks savo planavimus. Galiausiai šių planų efektyvumas bus patikrintas vykdant taktines užduotis poligone per pratybų aktyviąją fazę.

Tarptautinės pratybos „Kardų susikirtimas 2014” Vokietijoje yra integrali Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vienetų kovinio rengimo plano dalis, kuri kryptingai tęsia karių pasirengimą skirtingų užduočių vykdymui kartu su NATO sąjungininkais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius