-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariai su kunigaikščiu „Algirdu“ išskrido į misiją Centrinėje Afrikos Respublikoje

Antradienį priešpiet dešimt Lietuvos karių ir Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas „Spartan“ C-27 pakilo nuo Lietuvos žemės, o nusileis karštoje Afrikoje. Vyrai išskrido į misiją Centrinėje Afrikos Respublikoje. Skaičiuojama, kad misija, kurioje daugiausia bus atliekamos logistinės užduotys, apytiksliai kainuos apie milijoną litų.
Kariai išvyksta į misiją
Kariai išvyksta į misiją / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose į misiją Centrinės Afrikos Respublikoje išlydėti dešimties karių įgula ir transporto lėktuvas „Spartan“ C-27. Tai vienas iš trijų Lietuvos karinių oro pajėgų „Spartanų“, vardu „Algirdas“.

Ten, kur jie nusileis, vidutinė metinė oro temperatūra – 27-29 °C.

Pūtė žvarbokas vėjas, tačiau misijos dalyviai vilkėjo lengvas vasarines uniformas. Ten, kur jie nusileis, vidutinė metinė oro temperatūra – 27-29 °C.

Karių komandai vadovauja Arūnas Jurgaitis. Jis informavo, kad Lietuvos kariai kartu su savo lėktuvu Centrinėje Afrikoje teiks logistinę paramą. Dalyvaus Prancūzijos vadovaujamoje operacijoje „Sangaris“.

Tvirtinama, kad misija truks vieną mėnesį. „Spartan“ gabens operacijos krovinius ir personalą. Kariai ir lėktuvas koviniuose veiksmuose nedalyvaus.

Karius išlydėjo krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis, Šiaulių miesto savivaldybės atstovai.

E.Mažeikis teigė, kad kariams numatoma karšta misija visomis prasmėmis. Bus karštas klimatas. Taip pat – didžiuliai kultūriniai skirtumai tarp mūsų ir vietinių gyventojų.

Pagalba Prancūzijos misijai

Krašto apsaugos ministerija skelbia, kad Lietuva šioje operacijoje dalyvauja atsižvelgdama į Prancūzijos prašymą ir siekdama sustiprinti Lietuvos ir Prancūzijos karinį bendradarbiavimą.

Lietuva šioje operacijoje dalyvauja atsižvelgdama į Prancūzijos prašymą ir siekdama sustiprinti Lietuvos ir Prancūzijos karinį bendradarbiavimą.

Operacija Centrinės Afrikos Respublikoje - ne pirms kartas, kai Lietuva tarptautinėse operacijose dalyvauja su Karinių oro pajėgų transporto pajėgumais. Nuo 2001 m. iki 2003 m. Lietuvos karinis transporto lėktuvas dalyvavo NATO vadovaujamose operacijose Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kosove.

Jungtinių Tautų teigimu, humanitarinė situacija šalyje blogėja, pabėgėlių skaičius per metus išaugo dvigubai ir pasiekė 935 tūkstančių. Apie 60 proc. pabėgėlių yra vaikai.

Pagrindinė Lietuvos karinio orlaivio „Spartan“ C-27J su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta bus N‘Djamenos oro uoste (Čado Respublika), iš kurio bus vykdomi skrydžiai į Centrinės Afrikos Respubliką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius