Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos karių Somalyje vadas: mus nuolat stebi ir mato, kad esame pasiruošę piratams duoti rimtą atkirtį

Antipiratinėje misijoje prie Somalio krantų dalyvaujančių Lietuvos karių vadas kpt. Aivaras Pliatkus teigia, kad būdamas piratu, nesiryžtų pulti lietuvių saugomo laivo. Karininkas tvirtina, kad lietuviai jaučia, jog yra nuolat stebimi ir piratai mato – kariai gali duoti rimtą atkirtį. Nors ginkluotų kitų laivų užpuolimų lietuvių operacijos zonoje yra buvęs ne vienas.
Brigados „Geležinis vilkas“ vadas plk. Raimundas Vaikšnoras pasakoja apie antipiratinę misiją
Brigados „Geležinis vilkas“ vadas plk. Raimundas Vaikšnoras pasakoja apie antipiratinę misiją / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kalbėdamas telefonu iš Somalio sostinės Mogadišo uosto kp. A.Pliatkus sakė, kad vien tai, jog laivas, kuriam priskirti lietuviai, iki šiol saugiai plaukioja, rodo, kad lietuviai jiems patikėtas užduotis vykdo. Iki šiol dar nepasitaikė atvejo, kad kas nors bandytų užpulti mūsų karių laivo, ties Somalio krantais gabenančio humanitarinės pagalbos siuntas.

Operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų dalyvaujančių Lietuvos karių nuotr./Lietuvos kariai treniruojasi laive
Operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų dalyvaujančių Lietuvos karių nuotr./Lietuvos kariai treniruojasi laive

Tiesa, regione, kuriame tarnauja lietuviai yra buvęs ne vienas ginkluoto laivų užpuolimo atvejis, tačiau visi šie bandymai buvo nesėkmingi. Kpt. A.Pliatkus teigia, kad piratai naudoja taktiką, kuri šiuo metu mažai pasiteisina, tačiau niekas nežino, ką jie gali sugalvoti ateityje.

„Atvirai sakau, kad būdamas piratu ir matydamas lietuvius, saugančius laivą, nesiryžčiau jo pulti. Matau, kad vyrams rutina šiek tiek pabodusi ir visi nekantrauja pamaigyti kulkosvaidžio nuleistuką. Nenorėčiau suteikti jiems tokio džiaugsmo. O jei rimčiau, tai niekada nedavėm pagrindo, kad taip galėtų atsitikti. Mes nuolat lankomės Somalio uostuose, nuolat esame pasirengę, laivas saugomas 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Be abejo, mus stebi, žiūri suinteresuoti asmenys, dalinasi informacija. Šiais laikais tai yra visiškai paprasta. Nesvarbu, kad čia Afrika, kiekvienas turi mobiliuosius telefonus su galimybe fotografuoti, filmuoti“, - sakė kpt. A.Pliatkus.

Karininkas tvirtina, kad visi aplinkui žino, jog laivas gabena ginklų arsenalą ir karius. Tuo tarpu kariai taip pat puikiai suvokia, kad nuolat yra rizikos zonoje. Atsipalaiduoti ir tikėtis, kad nebūsi užpultas negalima.

„Taigi rizika išlieka. Esame visada pasiruošę duoti rimtą atkirtį“, - teigia Lietuvos karių vadas.

Kapitonas Filipsas“

Kpt. Aivaro Pliatkaus mintys pagarsintos trečiadienio vakarą per išankstinę JAV režisieriaus Paulo Greengrasso filmo „Captain Phillips“ („Kapitonas Filipsas“) peržiūrą. Filmo premjera JAV įvyko spalio 11 d., o netrukus jis pasirodys ir Lietuvos kino ekranuose. Išankstinė peržiūra surengta minint Lietuvos kariuomenės 95-ąsias metines.

Filmas sukurtas remiantis tikrais faktais. 2009 m. pavasarį Somalio piratai užgrobė JAV krovininį laivą „MV Maersk Alabama". Tai buvo pirmas amerikiečių laivas, kurį per pastaruosius 200 metų pagrobė piratai. Pasprukti jie bandė įkaitu paėmę laivo kapitoną.

Į incidento vietą buvo nusiųsti JAV karo laivai ir po trijų dienų amerikiečių specialiosios paskirties būrio „Navy SEAL“ snaiperiai tris piratus nušovė, vienas buvo suimtas ir vėliau nuteistas 33 metus kalėti. Kapitonas buvo išlaisvintas.

Pagrindinį vaidmenį filme atlieka Tomas Hanksas.

VIDEO: Filmo „Captain Phillips“ pristatymas

Apie antipiratinę misiją

Europos Sąjungos vadovaujamoje kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų Lietuva dalyvauja nuo 2011 m., kai į operacijos vadavietę Jungtinėje Karalystėje, Nortvude, tarnauti buvo paskirtas Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo karininkas.

Operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų dalyvaujančių Lietuvos karių nuotr./Darbai uoste
Operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų dalyvaujančių Lietuvos karių nuotr./Darbai uoste

Kaip jau buvo skelbta, operacijoje dalyvauja 16 karių autonominės laivų apsaugos karių grupė, suformuota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Šiai grupei, nuo piratų išpuolių saugančiai Pasaulio maisto programos laivą, iš Kenijos gabenantį maisto siuntas į Somalį, vadovauja kapitonas Aivaras Pliatkus.

Nyderlandų vadovaujamame operacijos ATALANTA štabo laive tarnauja Lietuvos karininkas. Dar du logistinę paramą užtikrinantys kariai dislokuoti nuo liepos vidurio Džibutyje.

ES vadovaujamą kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operaciją ATALANTA – didžiausias iki šiol Lietuvos indėlis Europos Sąjungos vadovaujamose karinėse misijose ir pirmoji jūrinė operacija, kurioje dalyvauja Lietuvos kariai.

Lietuvos karių autonominės laivų apsaugos grupė misijoje prie Somalio krantų dalyvaus iki gruodžio.

ES didžiausią savo karinę operaciją ATALANTA pradėjo 2008 m. pabaigoje, reaguodama į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, vykdo žvejybos monitoringą, kt. užduotis. Šiuo metu operacijoje dalyvauja 23 ES ir trys ES nepriklausančios valstybės narės, skiriančios iki dviejų tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius