Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų eskadrono „Aitvaras” kariai tęsia misiją Afganistane

Šių metų rugsėjį sutikti paskutiniai Lietuvos vadovautą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės misiją užbaigę kariai. Misija Goro provincijoje baigėsi, tačiau tarnybą tolimajame krašte toliau tęsia Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono „Aitvaras“ kariai.
Skrydis virš Afganistano
Skrydis virš Afganistano / Specialiųjų operacijų pajėgų archyvo nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, Afganistano pietuose dislokuoti „aitvarai“ toliau vykdo kovines operacijas, kuriomis stiprinamas Afganistano saugumas ir sudaromos sąlygos afganistaniečiams palaipsniui perimti atsakomybę už savo valstybę.

Lietuviai rengia Zabulo ir Kahdaharo provincijų nacionalinės policijos greitojo reagavimo kuopas. Iš viso specialiosioms policijos užduotims jau paruošta apie 250 Afganistano pareigūnų.

„Be sudėtingų užduočių, vykdomų kone kasdien, nepamirštame ir to, kad čia būsime ne amžinai ir kad mums išvykus Afganistano žmonės patys turės atsakyti už savo valstybės saugumą ir gerovę. Atlikdami užduotis stengiamės visada žiūrėti žingsniu į priekį – savo patirtimi, žiniomis ir gebėjimais dalijamės su vietos pareigūnais, tais, kurie ateityje savo jėgomis rūpinis saugumu savo šalyje. Toks bendradarbiavimas užtikrins, kad viskas, ką kūrėme iki šiol, nebus sugriauta vos mums išvykus,“ – apie Lietuvos karių užduotis misijos rajone kalbėjo Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų vadas.

Nuo 2002 m. specialiosiose operacijose Afganistane dalyvaujančius Lietuvos karius užsienio partneriai laiko stipriu ir patikimu partneriu.

„Aitvaro“ kariams operacijos rajone patikimos sudėtingiausios užduotys. Specialiųjų operacijų eskadrono karių sukaupta operacijų Afganistane patirtis, gebėjimas lanksčiai pritaikyti taktines naujoves ir spręsti iškylančius iššūkius užtikrina sėkmingą labai svarbių ir padidintos rizikos specialiųjų operacijų įvykdymą šioje sudėtingoje aplinkoje. Keletas iš daugelio naujovių – operacijoms naudojami dviračiai motociklai, taktinė nuotolinio valdymo orlaivių sistema, itin sustiprinusi žvalgybinius pajėgumus ir saugumą, taip pat naujai įsigyti didesnio mobilumo keturračiai motociklai.

Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronų patirties semiasi ir kitų šalių kariuomenės. Didelėmis pastangomis ir sunkiu darbu Afganistane pelnytas pasitikėjimas Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų kariais stiprina Lietuvos, kaip atsakingos sąjungininkės reputaciją, o įgyta kovinė patirtis ir su kitais sąjungininkais užmegzti ryšiai stiprina ir Lietuvos saugumą.

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono „Aitvaras“ kariai misijoje Afganistane dalyvauja jau daugiau nei 10 metų. 2002–2004 m. SOP eskadronai dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „ Tvirta taika“, o po pertraukos, nuo 2007 m. iki dabar – NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje. Eskadroną sudaro kariai iš visų SOP padalinių: Ypatingosios paskirties tarnybos, Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono, Kovinių narų tarnybos, štabo ir Mokymo centro.

Šiuo metu NATO operacijose Afganistane be Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių taip pat tarnauja Kandaharo oro uoste dislokuota, Afganistano karinių oro pajėgų sraigtasparnių pilotus rengianti oro patarėjų mokymo grupė, Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovo apsaugos grupė, logistinį karių aprūpinimą užtikrinančio Nacionalinio paramos elemento ir pavieniai kariai, tarnaujantys operacijos štabuose Kabule ir Herate.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius