Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras Linas Linkevičius: Afganistano prezidento Hamido Karzai kalbos, kad NATO misija neatnešė naudos, neteisingos

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai neteisus, skųsdamasis, kad NATO misija Afganistane neatnešė jokios naudos, tikina užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Taip jis pareiškė trečiadienį Seime vykstančioje konferencijoje „Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė Afganistane: misija baigta“.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„H.Karzai bando kvestionuoti NATO misiją. Jis šiek tiek neteisus, – kalbėjo ministras. – Daug kas pasikeitė Afganistane.

Negali sakyti, kad viskas kitaip, bet dabar vaikai gali žaisti futbolą, mergaitės eiti į mokyklą. Goro provincijoje atsirado du kartus daugiau mokyklų ir ligoninių, tai vis tiek šis tas. Teigti, kad niekas nepasikeitė, neteisinga."

Pasak L.Linkevičiaus, misijoje dalyvavusieji ir Goro provincijos atkūrimo projektus vykdę Lietuvos kariai užtarnavo pagarbą mūsų šaliai ir žmonėms.


View Larger Map

„Tai buvo etapas, kuriuo mūsų valstybė gali didžiuotis“, – pažymėjo jis.

Hamidas Karzai
Hamidas Karzai

Šią savaitę duodamas interviu Didžiosios Britanijos transliuotojui BBC, prezidentas H.Karzai pasmerkė NATO misiją Afganistane, kuri esą atnešė „daug kančių“, tačiau nedavė jokios naudos.

„Saugumo fronte visas NATO užmojis sukėlė Afganistanui daug kančių, nusinešė daug gyvybių ir nedavė jokios naudos, nes šalis nėra saugi, – jis sakė BBC kanalo „World News“ vedėjai Yaldai Hakim. – Mes norėjome absoliutaus saugumo ir aiškiai nubrėžto karo su terorizmu.“

Prezidentas, kuriam dirbti liko pusmetis, taip pat užsiminė galintis nepasirašyti dvišalės saugumo sutarties, kurios nori JAV ir kuri turėtų apibrėžti abiejų šalių ryšius po planuojamo NATO kovinių pajėgų išvedimo ateinančiais metais. Jis leido suprasti, kad toks paktas vargu ar bus pasirašytas artimiausiu laiku.

Lietuvos vadovaujama tarptautinė Provincijos atkūrimo grupė (PAG) Gore buvo dislokuota 2005 metais, o misiją baigė rugsėjo pradžioje. Jos veikloje dalyvavo ne tik Lietuvos kariuomenės daliniai, bet ir Užsienio reikalų ministerijos įsteigta Specialioji misija. Kartu su lietuviais čia tarnavo ukrainiečiai, kroatai, amerikiečiai, kitų šalių kariai. Civilius atstovus vystomojo bendradarbiavimo projektams vykdyti delegavo Japonija ir JAV, o karo medikus – Ukraina ir Gruzija.

Seimas suteikė mandatą lietuviams toliau dalyvauti NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) operacijoje Afganistane. Išvedus lietuvius iš Goro, šalies pietuose lieka Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“, Oro pajėgų mokymo grupė Kandahare rengs sraigtasparnių pilotus, Lietuvos karininkai tarnaus ISAF štabuose Kabule ir Herate. Kabule liks Specialiosios misijos apsaugos grupė, dirbs logistika besirūpinantis Nacionalinis paramos elementas. Gali būti, kad į Afganistaną bus siunčiama keliolika karinių instruktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius