Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO generolas: Specialiųjų operacijų pajėgos yra tarsi ašmenys, pasirengusios staigiai veikti

Geopolitinė aplinka ir besikeičiančios karinės taktikos koreguoja NATO pajėgų veikimo principus ir procedūras. Tai buvo aptarta šių metų kovo mėnesį Vilniuje vykusiose Baltijos regiono šalių Specialiųjų operacijų pajėgų vadovybių pratybose.
Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos
Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos / KAM nuotr.

NATO Specialiųjų operacijų vadavietės organizuotose pratybose daug dėmesio buvo skirta NATO Greitojo reagavimo pajėgų (angl. NATO Responce Force) sąveikai su nacionaliniais ir partnerių specialiųjų operacijų pajėgų kariniais vienetais. 

„Kuo daugiau pratybų, tuo sklandžiau bendradarbiauja NATO pajėgos ir tuo veiksmingesnis atgrasymas“, – teigė NATO Specialiųjų operacijų vadavietės vadas gen. ltn. Marshall Bradley Webb. 

Alfredo Pliadžio nuotr./Susitikimas Vilniuje
Alfredo Pliadžio nuotr./Susitikimas Vilniuje

Pasak NATO generolo, karas Ukrainoje, neramumai Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje dar kartą patvirtina NATO greitojo reagavimo pajėgų svarbą, norint reaguoti į grėsmes, su kuriomis gali susidurti bet kuri NATO šalis. Baltijos jūros regiono šalims didžiausią susirūpinimą kelia galima kaimynės Rytuose agresija. 

Reaguodama į tai NATO Specialiųjų operacijų vadavietė Lietuvoje organizavo Baltijos jūros regiono šalių Specialiųjų operacijų pajėgų vadovybių pratybas, kurių scenarijuje atsispindėjo šių dienų grėsmės.   

NATO Specialiųjų operacijų vadavietės vadas gen. ltn. M. B. Webbas, JAV Specialiųjų operacijų pajėgų Europoje vadavietės vadas gen. mjr. Gregory J. Lengyelis, Vyriausiosios jungtinių pajėgų Europoje vadavietės ir Jungtinių pajėgų vadavietės Brunsume atstovai ir Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos ir Vokietijos Specialiųjų operacijų pajėgų vadai diskutavo Baltijos regiono saugumo ir Specialiųjų operacijų pajėgų, kaip integralaus NATO greitojo reagavimo pajėgų komponento, panaudojimo klausimais.

Susitikime didelis dėmesys buvo skirtas ir NATO viršūnių susitikime Velse patvirtinto NATO Parengties plano (angl. Readiness Action Plan) elementams ir specialiųjų operacijų pajėgų vaidmeniui įgyvendinat šį planą.

KAM nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos
KAM nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos

NATO Parengties planas numato stiprinti NATO atgrasymo priemones ir peržiūrėti ilgalaikį NATO pajėgų išdėstymą ir pajėgumus, siekiant prisitaikyti prie kintančios saugumo aplinkos. 

Pasak NATO Specialiųjų operacijų vadavietės vado gen. ltn. M. B. Webbo, NATO, o ypač Specialiųjų operacijų pajėgos, yra tarsi ašmenys, pasirengusios staigiai veikti ir duoti atkirtį.

Didžiausios tarptautinės Specialiųjų operacijų pratybos „Liepsnojantis kalavijas 2015“ (“Flaming Sword”) vyks Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Vienas didžiausių specialiųjų operacijų pajėgų pratybas organizuos Lietuva. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius