Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO gynybos ministrai Briuselyje išreiškė paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui

Ketvirtadienį Briuselyje vykusiame NATO ir Ukrainos komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo Ukrainos pirmasis gynybos viceministras Oleksandras Olijnykas, NATO gynybos ministrai aptarė politinius pokyčius Ukrainoje ir tolesnį NATO bendradarbiavimą su šia ilgalaike aljanso partnere.
NATO narių ministrų susitikimas
NATO narių ministrų susitikimas

NATO gynybos ministrai aptardami įvykius Ukrainoje ypač teigiamai įvertino faktą, kad Ukrainos kariuomenė sugebėjo išlaikyti rimtį ir nesikišti į politinį procesą krizės metu.

„Lietuvos pozicija išlieka nepakitusi – remiame glaudesnį Ukrainos bendradarbiavimą su Euroatlantinėmis organizacijomis ir raginame NATO suteikti visą reikalingą paramą Ukrainai, vykdant svarbias reformas saugumo ir gynybos sektoriuje“, – susitikime kalbėjo krašto apsaugos viceministras Marius Velička.

NATO gynybos ministrai aptardami įvykius Ukrainoje ypač teigiamai įvertino faktą, kad Ukrainos kariuomenė sugebėjo išlaikyti rimtį ir nesikišti į politinį procesą krizės metu. Ministrai patvirtino bendrą pareiškimą dėl Ukrainos, kuriame išreiškė tvirtą paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui. Jie taip pat išreiškė užuojautą dėl žuvusiųjų Ukrainoje, paragino Ukrainą tęsti politines reformas, išlaikant pagarbą žmogaus teisėms, demokratinėms vertybėms ir teisės viršenybės principui. NATO išreiškė politinę valią tęsti tolimesnį bendradarbiavimą su Ukraina ir padėti šaliai įgyvendinti reformas.

Vasario 26-27 d. Briuselyje vykusiame NATO gynybos ministrų susitikime ministrai taip pat daug dėmesio skyrė NATO pajėgumams ir NATO veiklai Afganistane.

Artėjant NATO viršūnių susitikimui Jungtinėje Karalystėje rugsėjo mėnesį gynybos ministrai aptarė pagrindines pajėgumų sritis, skirtas svarbiausiems NATO pajėgumų trūkumams šalinti.

Susitikime ministrai aptarė NATO veiklos Afganistane perspektyvas po ISAF operacijos pabaigimo šiais metais ir numatomą naująją NATO vadovaujamą misiją Afganistane „Tvirta parama“ (angl. „Resolute Support“). Ministrai teigiamai įvertino vykstantį politinį ir karinį pasirengimą pradėti „Tvirtos paramos“ misiją, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl įstrigusių derybų su Afganistano vyriausybe dėl pajėgų statuso susitarimo, kuris neleidžia pradėti būsimos operacijos planavimo. Ministrai patvirtino aljanso narių pasirengimą tinkamai reaguoti į bet kokį situacijos Afganistane pasikeitimą.

Artėjant NATO viršūnių susitikimui Jungtinėje Karalystėje rugsėjo mėnesį gynybos ministrai aptarė pagrindines pajėgumų sritis, skirtas svarbiausiems NATO pajėgumų trūkumams šalinti. NATO viršūnių susitikime Velse bus siekiama įvardyti keletą pagrindinių pajėgumų sričių, kurios bus tvirtinamos kaip prioritetinės. Ministrai taip pat aptarė sąveikių pajėgų iniciatyvą ir NATO kibernetinės gynybos politiką.

Krašto apsaugos viceministras atkreipė aljanso narių dėmesį į būtinybę rengti daugiau pratybų, paremtų NATO 5-ojo straipsnio scenarijumi. M.Velička taip pat išreiškė viltį, kad NATO viršūnių susitikime bus patvirtintas sutarimas, jog NATO pagalba turi būti prieinama šaliai narei, nukentėjusiai nuo didelės kibernetinės atakos.

Prieš NATO ir Ukrainos komisijos posėdį įvyko dvišalis krašto apsaugos viceministro M.Veličkos ir Ukrainos gynybos viceministro O. Oliynik susitikimas. Šio susitikimo metu pareigūnas padėkojo Lietuvai už paramą Ukrainai sunkiu metu. M.Velička pasidžiaugė intensyviu dvišaliu bendradarbiavimu su Ukraina gynybos srityje ir išreiškė viltį, kad jis bus toliau sėkmingai tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius