Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pajėgų vadas Philipas Breedlove'as: Ukrainos apginklavimas sulauks Rusijos reakcijos

NATO pajėgų vyriausiasis vadas JAV generolas Philipas Breedlove'as ketvirtadienį perspėjo, kad bet koks žingsnis aprūpinti Ukrainą letaliais gynybiniais ginklais gali sulaukti Rusijos reakcijos.
Philipas Breedlove'as
Philipas Breedlove'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak NATO pajėgų vado, bet kokie JAV arba kitų Vakarų šalių veiksmai „gali išprovokuoti aštresnę Rusijos reakciją“.

Jungtinės Valstijos davė ženklą, kad svarsto galimybę siųsti gynybinius ginklus Ukrainai, siekiant padėti apsaugoti jos pajėgas prie sienos nuo stiprėjančio Rusijos remiamų separatistų puolimo. Jis ir kiti JAV vadovai tvirtina, kad konflikto kariniu būtų išspręsti neįmanoma, tačiau priduria, kad Ukraina turi teisę gintis.

„Bet ką darydami privalome įvertinti, ar tai priartins prie to politinio sprendimo, kurio mes čia ieškome, – sakė Ph.Breedlove interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Taigi, bet kokia pagalba turi būti (teikiama) atsižvelgiant į tai, kokia, kaip mes spėjame, bus Rusijos reakcija“.

Pasak Ph.Breedlove'o, padėtis rytinėje Ukrainoje blogėja ir bet kokie JAV veiksmai, kurių imsis, turi padėti pastūmėti konfliktą link politinio sprendimo.

Rusija ir toliau tiekia separatistams pasienyje sunkiuosius moderniausių technologijų ginklus, priešlėktuvinę gynybą ir kovotojus, sakė jis.

Rusija ir toliau tiekia separatistams pasienyje sunkiuosius moderniausių technologijų ginklus, priešlėktuvinę gynybą ir kovotojus.

Trečiadienį JAV ambasadorius prie NATO Douglas Lute' as sakė, kad rytinėje Ukrainoje yra Rusijos žvalgybos agentų ir karinio personalo, su uniformomis ir be jų, kurie ten tarnauja ir šalia separatistų turi savo vadovybės struktūrą.

„Mūsų vertinimais, rusų kariai pietrytinėje Ukrainoje šiandien naudojasi sudėtingesne rusiška technika, nei ta, kuria buvo aprūpintas separatistų judėjimas“, – sakė D.Lute'as, kalbėdamas apie elektroninio karo ginklus ir priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Kitos NATO sąjungininkės visi tik nepritaria arba net priešinasi bet kokiam letalinių ginklų tiekimui Kijevo pajėgoms.

Viename interviu Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen sakė, kad ukrainiečių aprūpinimas ginklais, kurių jiems reikia gynybai, gali turėti netikėtų ir lemtingų pasekmių.

„Ginklų tiekimas būtų ugnies skatinimas, – sakė U.von der Leyen, kurią cituoja dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“. – Ir jis gali suteikti Kremliui dingstį tiesiogiai įsikišti į šį konfliktą“.

Kalbėdamas su žurnalistais Ph.Breedlove'as taip pat sakė, kad pareigūnai yra susirūpinę dėl branduolinį ginklą nešti galinčio Rusijos naikintuvo dalyvavimo pratybose pasienyje. Bet, pasak NATO pajėgų vado, dar labiau neramina tai, kad vis daugiau ir didesnių lėktuvų grupių skraido ten, kur anksčiau jų nebūdavo.

Vis tik Ph.Breedlove'as sakė nematantis poreikio vadinamajai „raudonajai telefono linijai“ bendrauti su Rusijos kolegomis.

Pasak jo, jis turi patikimą ryšį su Maskva, kuriuo bus pasinaudota, prireikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius