-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 22 /18:13

NATO stebi didesnį karinį Rusijos dalyvavimą Ukrainos rytuose

NATO aptiko Rusijos dalyvavimo kai kuriose Ukrainos rytų teritorijose ženklų, pareiškė ketvirtadienį NATO pajėgų vyriausiasis vadas JAV generolas Philipas Breedlove'as.
Generolas Philipas Breedlove'as
Generolas Philipas Breedlove'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija NATO

Pasak jo, kovos prorusiškų teroristų sukilimo regione dabar kai kuriose vietose yra intensyvesnės negu jos buvo prieš Minsko paliaubų susitarimo pasirašymą rugsėjį.

Mes matome, kad Rusijos palaikomos pajėgos atnaujino savo pajėgumą tiek, kad gali spausti Ukrainos pajėgas ir pastūmėjo kontakto liniją į vakarus; tai kelia nerimą“, – nurodė jis.

Ph.Breedlove'as spaudos konferencijoje po NATO šalių gynybos ministrų susitikimo sakė, kad NATO kariniai vadovai ketina atkurti kontaktą su kolegomis Rusijoje po daugelio mėnesių tebetvyrančios įtampos dėl krizės Ukrainoje.

„Padėtis palei kontakto liniją Ukrainoje nėra gera. Kovos suintensyvėjo iki lygmens, buvusio iki susitarimo, o kai kuriais atvejais net viršijo jį“, – sakė Ph.Breedlove'as.

Po Minsko susitarimų pasirašymo, pažymi NATO, Rusija atitraukė dalį savo pajėgų, buvusių Ukrainoje ir palaikiusių separatistus; tačiau pastarosiomis dienomis, kaip tvirtina Kijevas, vėl Rusijos pajėgų daugėja šalyje.

Ph.Breedlove'as sakė, negalįs patvirtinti Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vertinimo apie 9 tūkst. rusų karių Ukrainos rytuose.

„Mes matome, kad Rusijos palaikomos pajėgos atnaujino savo pajėgumą tiek, kad gali spausti Ukrainos pajėgas ir pastūmėjo kontakto liniją į vakarus; tai kelia nerimą“, – nurodė jis.

„Mes jau įžvelgiame oro gynybos sistemų ir elektroninių kovos sistemų šilumos žymes, kurios lydi Rusijos pajėgų judėjimą į Ukrainą“, – sakė Ph.Breedlove'as.

NATO planuoja atkurti ryšius su Rusijos kariškiais

Iki Rusijos intervencijos į Ukrainą kariniai kontaktai tarp Rusijos ir NATO aukštu lygiu buvo reguliarūs.

Pastarąjį kartą toks kontaktas buvo pernai gegužę, kai NATO karinio komiteto vadovas generolas Knudas Bartelsas susitiko su Rusijos generalinio štabo vadu Valerijumi Gerasimovu.

„Mes ruošiamės tai atkurti, kalbėjomės su keliais aukšto rango kariniais lyderiais, kaip tai darysime, bet, taip, mes ruošiamės atkurti komunikaciją su Valerijumi Gerasimovu“, – pareiškė Ph.Breedlove'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius