-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO šalys šiemet gynybai išleis mažiau nei 2014 metais

Galbūt pasaulyje daugėja pavojų, tačiau bendros NATO šalių išlaidos gynybai šiemet turėtų būti mažesnės nei 2014 metais, pirmadienį pranešė Aljansas.
Nato pratybos Lenkijoje
Nato pratybos Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusį rudenį JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti NATO šalių lyderiai įsipareigojo padidinti savo šalių išlaidas gynybai iki 2 procentų šalių bendrojo vidaus produkto (BVP). Tačiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljanso duomenimis, tik penkios šalys – JAV, Britanija, Graikija, Lenkija ir Estija – įvykdys šį įsipareigojimą 2015 metais.

Tik penkios šalys – JAV, Britanija, Graikija, Lenkija ir Estija – įvykdys šį įsipareigojimą 2015 metais.

Pasak jo, dar 18 NATO narių turėtų padidinti savo išlaidas gynybai, tačiau vis tiek bendra gynybinio bloko surinkta suma 2015 metais turėtų sumažėti.

Be to, smarkiai mažėja išlaidos gynybai, ypač tai jau seniai pastebima tarp Europos šalių, J.Stotlenbergas sakė žurnalistams. Jis pažadėjo šį klausimą kelti trečiadienį Aljanso gynybos ministrų susitikime Briuselyje.

„Mums reikia sustiprinti mūsų pastangas pakeisti šią tendenciją, – sakė NATO vadovas. – Nes susiduriame su daugiau iššūkių, ir negalime neribotą laiką daryti daugiau, turėdami mažiau“.

NATO šalių gynybos ministrų susitikime dalyvaus JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris ir jo kolegos iš 28 Aljanso narių. Ministrai turėtų priimti keletą sprendimų, padėsiančių NATO pajėgoms tapti vikresnėms ir geriau reaguoti į naujus saugumo iššūkius, kuriuos meta Rusija ir islamo ekstremistai, užėmę didelę dalį teritorijų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje.

Pasak J.Stoltenbergo, ministrai taip pat turėtų spręsti NATO greitojo reagavimo oro, jūros ir specialiųjų pajėgų klausimus. Gynybos ministrai taip pat tvirtins peržiūrėtus NATO politinių ir karinių sprendimų priėmimo proceso reikalavimus, kurie leis greičiau dislokuoti tas pajėgas, sakė Aljanso generalinis sekretorius.

Jie taip pat turėtų suteikti „daugiau įgaliojimų ruošiant mūsų pajėgas dislokavimui“ NATO pajėgų Europoje vadui generolui Phillipui Markui Breedlove'ui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius