Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 14 /16:16

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas nekomentuoja Baltijos šalių prašymo dėl nuolatinės brigados

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kol kas nekomentuoja Baltijos šalių rengiamo prašymo dislokuoti nuolatinę brigadą, taip siekiant atgrasyti Rusiją.
Spaudos konferencijoje
Spaudos konferencijoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Spaudos konferencijoje Turkijoje atsakydamas į klausimą dėl rengiamo Baltijos šalių laiško šiuo klausimu NATO vadovas pabrėžė, kad pajėgos šiame regione jau sustiprintos, tačiau konkrečiai vertinti prašymą jis sakė galėsiantis tik su juo susipažinęs.

„Aš žinau, kad toks laiškas rengiamas ir bus atsiųstas, ir žinoma, pamatę šį laišką atidžiai įvertinsime jo specifiką“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje po NATO užsienio reikalų ministrų susitikimo Antalijoje sakė J.Stoltenbergas.

NATO vadovas pabrėžė, kad pajėgos Baltijos regione jau sustiprintos. „Mes jau padidinome savo pajėgas rytinėje Aljanso dalyje. Mes padidinome oro policijos pajėgas, laivyno pajėgas Baltijos jūroje, mes taip pat rotacijos pagrindu vykdome pratybas ir yra sausumos pajėgos, taigi mes jau padidinome dalyvavimą Baltijos šalyse“, – sakė J.Stoltenbergas.

Kartu jis pabrėžė, kad „NATO yra pasirengusi ir mes apginsime bet kurią sąjungininkę nuo bet kurių grėsmių“.

Lietuvos kariuomenės atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad Baltijos šalys prašys NATO vadovybės dislokuoti nuolatinę brigadą, taip siekiant atgrasyti Rusiją.

Bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių vadų laiškas bus išsiųstas NATO pajėgų vyriausiajam vadui JAV generolui Philipui Breedlove'ui, BNS sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Mindaugas Neimontas. „Siekiame brigados dydio vieneto, kad kiekvienoje Baltijos šalyje nuolat turėtume po batalioną“, – teigė karininkas.

Brigados dydžio vienetą paprastai sudaro nuo 2 iki 3 tūkst. karių.

Nuo pernai Baltijos šalyse yra dislokuota po kuopą – maždaug pusantro šimto – JAV karių. Karius pratyboms vis dažniau atsiunčia ir kiti sąjungininkai, tačiau tai daroma nereguliariai.

Kai kurios Europos šalys, tarp jų Vokietija, skeptiškai vertina siūlymus Rytų Europoje įkurti nuolatines NATO  sąjungininkų bazes, argumentuodamos, kad tai pažeistų 1997 metų susitarimą tarp Rusijos ir Aljanso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius