Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nufilmuotos JAV sunkiojo sraigtasparnio CH-53E „Super Stallion“ įgulos ir ant žemės esančio personalo pratybos

JAV jūrų pėstininkų sunkusis sraigtasparnis CH-53E „Super Stallion“ gali pakelti dvigubai už save sunkesnį krovinį. Sukurtas specialiai jūrų pėstininkų ir laivyno operacijoms, sraigtasparnis iki šiol naudojamas tik dviejų pasaulio šalių kariuomenėse – Jungtinėse Valstijose ir Japonijoje.
Sunkusis sraigtasparnis CH-53E „Super Stallion“
Sunkusis sraigtasparnis CH-53E „Super Stallion“ / wikipedia.org/Sarah E. Bitter/U.S. Navy nuotr.

Pirmą kartą į orą pakilęs 1974 m. kovą, CH-53E „Super Stallion“ yra pats didžiausias ir pats sunkiausias sraigtasparnis JAV ginkluotuose pajėgose. Tuo pačiu jis yra antras pagal dydį sraigtasparnis pasaulyje.

Sraigtasparnis skirtas karių ir sunkių krovinių gabenimui. Sraigtasparnyje telpa iki 55 karių, jis gali pakelti krovinį, sveriantį iki 14,5 tūkst. kg, gali gabenti šarvuočius ir net kitus sraigtasparnius.

Sraigtasparnį CH-53E „Super Stallion“ JAV jūrų pėstininkai ir JAV karinis laivynas plačiai naudoja karinėse operacijose. Ši mašina ne kartą buvo išbandyta Beirute per Libano karą aštuoniasdešimtaisiais, žmonių evakuacijai iš Somalio devyniasdešimtaisiais, Persijos įlankos ir Bosnijos karuose, Irako dykumose, Afganistano kalnuose.

Tad savaime suprantama, kad šių sraigtasparnių įgulos, nuolatos turi turi būti geros formos. Mokėti elgtis su atskirais sraigtasparnio mazgais privalo ir ant žemės liekantis personalas. Todėl jūrų pėstininkams ir laivyno specialistams nuolat organizuojamos pratybos, kuriose mokomasi teisingai pritvirtinti krovinį, palaikyti radijo ryšį su įgula.

Kaip tik šiomis dienomis eiliniai tokie mokymai vyksta Kalifornijoje. Žemiau galite peržiūrėti jų vaizdo medžiagą.

VIDEO: Sraigtasparnio CH-53E „Super Stallion“ treniruotės

Sraigtasparnio CH-53E „Super Stallion“ įgulą sudaro penki žmonės. Sraigtasparnis skrenda 278 km/val. greičiu, tačiau esant reikalui jis gali išvystyti ir 315 km/val. greitį. Maksimalus jo skrydžio nuotolis – beveik 2 tūkst. km, tačiau esant reikalui degalų jis gali pasipildyti ir ore nenusileisdamas ant žemės.

Orlaivis ginkluotas dviem kulkosvaidžiais GAU-15/A (pritaisyti iš abiejų šonų prie langų), vienu - GAU-21 (iš galo ant rampos).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius