Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oro gynybos bataliono vyr. seržantas Vytautas Lionas: „Sunkiausia – laiku aptikti taikinį“

Balandžio 12 d. Juodkrantėje vykusių Karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kovinio šaudymo pratybų „Gintarinė strėlė 2012“, stebint pratybų svečiams ir dalyviams, antrąją kovinių šaudymų dieną pradėjo I-osios oro gynybos baterijos 12-ojo oro gynybos būrio būrininkas vyresnysis seržantas Vytautas Lionas. Jo užduotis – numušti oro taikinį naudojant artimojo nuotolio oro gynybos sistemą RBS-70.
Vyr. srž. Vytautas Lionas
Vyr. srž. Vytautas Lionas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šaudymas prasideda. Ginkluotė paruošta ant kopos. Virš galvų, pasisveikindamas su pratybų dalyviais ir svečiais, praskrenda orlaivis L-410, kuris temps taikinį. Taikinys – 3 kilometrų ilgio trosu tempiamas medžiagos cilindras, taikytojų vadinamas „kojine“. Jo dydis apytiksliai atitinka sraigtasparnio Mi-8 uodegą arba naikintuvo F-16 piloto kabiną. Taikinys gerokai mažesnis už orlaivius, todėl jį aptikti 3-4 km atstumu – labai sunku. O aptikus per vėlai – saugos komanda nebeleis atlikti šūvio, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Vytautas aptiko taikinį likus 25 sekundėms iki šūvio (apie 4 km). Prasideda atbulinis skaičiavimas, kaip prieš erdvėlaivio skrydį: dešimt, devyni.... Taikytojo pulsas kyla. Šiam momentui pasirengti taikytojai treniruojasi taip – padaro 10 atsispaudimų ir sėda prie treniruoklio. Taip pavyksta sukelti pulsą, panašų į tą, koks būna kovinio šūvio metu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šūvis
Alfredo Pliadžio nuotr./Šūvis

„Ugnis!“ – pasigirsta pratybų vadovo komanda. Dabar viskas priklausys nuo taikytojo nykščio tikslumo. RBS-70 raketa valdoma rankiniu būdu iki pat susitrenkimo su taikiniu arba orlaiviu. Dėl tokio valdymo principo ji tampa visiškai atspari nuo bet kokių orlaivių apsaugos priemonių –trukdžių. Penkios sekundės – ir taikinys apsigaubia ugnies kamuoliu.

„Sunkiausia – laiku aptikti taikinį. Visam kitam galima pasiruošti, pasitreniruoti. O smagiausia, aišku, pamatyti sprogstantį taikinį,“ – po sėkmingai atlikto šūvio sakė vyr. srž. V. Lionas. Pagal Oro gynybos bataliono tradiciją už tai jam Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis įteikė simbolinį cigarą.

Vyr. srž. V. Lionas Oro gynybos batalione pradėjo tarnauti 2001 m. ir buvo vienas pirmųjų, pradėjusių saugoti oro erdvę virš Ignalinos AE. Per šį laikotarpį Vytautas yra dirbęs ir šaudęs su artilerine oro gynybos sistema m/48, o nuo 2005-ųjų dirba su RBS-70. Šiuo metu jis – būrio vado pavaduotojas, jo pagrindinis darbas – paruošti karius individualiems veiksmams mūšio lauke.

RBS-70 taikytojų rengimas – svarbi mokymo proceso dalis. Norėdamas, kad rengdamiesi taikytojai sektų jo pavyzdžiu, Vytautas pats palaiko įgūdžius RBS-70 treniruoklyje. Per tarnybos laiką jis sunaikino daugiau kaip 2 tūkst. taikinių treniruoklyje. Laisvalaikiu žaidžia krepšinį, mėgsta groti akordeonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius