Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 15 /16:18

Paliaubos Ukrainoje: jei teroristai nesitrauks, Ukraina turi planą B

Apie 5 val. ryto vietos laiku Ukrainoje, ATO štabo duomenimis, iš esmės laikomasi artilerinės ugnies tylos. Buvo girdėti tik pavieniai šūviai. Vėliau pranešta, kad Ukrainos armijos pozicijų apšaudymas liovėsi. Tuo metu, Ukrainos ATO duomenimis, Donecko ir Luhansko teroristai planuoja provokacijas prieš Ukrainos karius, ketina juos diskredituoti ir taip paskatinti atnaujinti ugnį. Tačiau Ukraina turi planą B.
Doneckas
Doneckas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

16.18 val. Ukrainos separatistai neleido ESBO stebėtojams patekti į Debalcevę

Ukrainos separatistai neleido stebėtojams iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) patekti į apsiaustą Debalcevės miestą, kai sekmadienį šalies rytuose įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų teroristų, pranešė ESBO misijos vadovas.

Teroristai pareiškė, kad paliaubų susitarimas netaikomas Debalcevei, kur pastarosiomis savaitėmis vyko įnirtingiausi susirėmimai.

ESBO stebėtojų misijos vadovas Ertugrulas Apakanas sakė, kad sekmadienį vidurnaktį įsigaliojusių paliaubų Ukrainos rytuose didžia dalimi laikomasi, išskyrus Debalcevę ir teroristų bastioną Luhanską, kurie toliau apšaudomi.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas taip pat pranešė, kad ESBO stebėtojams nebuvo leista patekti į Debalcevę.

„Deja, šiandien, nepaisant visų mūsų ir ESBO misijos pastangų, jie nebuvo įleisti į Debalcevę, pareiškus, kad jie negali ten pakliūti“, – sakė P.Klimkinas spaudos konferencijoje Kijeve.

Manau, tiems, kurie trukdo misijai dirbti, turi tekti politinė ir moralinė atsakomybė, – pridūrė P.Klimkinas.

Ministras pabrėžė, kad tai yra „akivaizdus Minsko susitarimų (dėl paliaubų) pažeidimas“.

„Manau, tiems, kurie trukdo misijai dirbti, turi tekti politinė ir moralinė atsakomybė“, – pridūrė P.Klimkinas.

Jis patikslino, kad stebėtojai nebuvo įleisti į Debalcevę separatistų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos „gynybos ministro“ nurodymu.

„Jie informavo ESBO misiją, kad stebėtojams pavojinga patekti į Debalcevę, nors jie buvo pasirengę dar naktį ten vykti ir vietoje stebėti, kaip laikomasi ugnies nutraukimo režimo“, – sakė P.Klimkinas.

14.13 val. Ukraina turi planą B

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Ukraina atitrauks savo karius, jeigu kita pusė padarys tą patį. Apie tai BBC tiesioginiame eteryje paskelbė Ukrainos ambasadorius ypatingiems pavedimams Dmitrijus Kuleba.

Tai turi būti dviejų pusių veiksmas. Vienašalis atitraukimas į pavojų pastatytų tiek gyventojus, tiek ir karius.

„Ukrainos pusė pasirengė sunkiosios ginkluotės atitraukimui, tačiau mes stebėsime, kaip šis procesas vyksta kitoje pusėje. Tai turi būti dviejų pusių veiksmas. Vienašalis atitraukimas į pavojų pastatytų tiek gyventojus, tiek ir karius“, – sakė jis.

Diplomatas pridūrė, kad naktį pasitaikė pavienių apšaudymų iš teroristų pusės, taip pat Debalcevės rajone.

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija pabrėžia, kad šiame rajone bus daugiausia problemų vykdant Minsko susitarimą. „Debalcevė liks vienu karščiausių taškų. Kol kas čia taika, tačiau mes manome, kad tai bus kritinis taškas nutraukiant ugnį“, – sakė jis.

Ambasadoriaus teigimu, Ukrainos valdžia neatmeta galimybės panaudoti kitą strategiją, jeigu Minsko susitarimas bus sistemiškai pažeidžiamas. „Lieka planas B, kurio imsimės, jeigu Rusija ir kovotojai pažeis Minsko susitarimą“, – teigė jis.

12.15 val. Planuojamos provokacijos?

Ukrainos ATO savo tinklalapyje paskelbė turinti operatyvinės informacijos, kad Donecko ir Luhansko teroristai planuoja provokacijas prieš Ukrainos karius, ketina juos diskredituoti ir taip paskatinti atnaujinti ugnį.

ATO teigimu, sekmadienį nuo 6 val. ryto neteisėtos ginkluotos grupės apšaudė ATO bazes prie Debalcevės.

Donecko ir Luhansko teroristai planuoja provokacijas prieš Ukrainos karius, ketina juos diskredituoti ir taip paskatinti atnaujinti ugnį.

Teroristai perdislokuoja savo techniką nuo Horlivkos, Uglegorsko, Vergulevkos ir Zorinsko iki sutartos atsitraukimo linijos.

Ukrainos rytuose nuo paliaubų pradžios žuvo du civiliai

Ukrainos rytuose du civiliai žmonės žuvo per apšaudymą „Grad“ raketomis, kuris buvo surengtas netrukus po to, kai sekmadienį vidurnaktį oficialiai įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų teroristų, pranešė Kijevo kontroliuojamos srities administracijos vadovas.

Senyvo amžiaus vyras ir moteris žuvo, kai praėjus maždaug 20 minučių nuo paliaubų pradžios iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ buvo apšaudytas Popasnos miestas Luhansko srityje, sakė gubernatorius Henadijus Moskalis.

Raketos paleistos iš rajono, kurį, kaip tvirtina Kijevas, kontroliuoja prorusiški kazokai. Pastarieji teigia, kad nepaklus teoristų vadeivų nurodymams nutraukti ugnį.

Ukrainos kariškiai pranešė, kad praėjusią naktį vyriausybinės pajėgos buvo apšaudytos dešimt kartų, tačiau nuo 3 val. jokių pranešimų apie naujus incidentus negauta.

Tačiau kariškiai nurodė, kad teroristai toliau mėgina užimti Černuchynės gyvenvietę netoli vyriausybės pajėgų kontroliuojamo Debalcevės miesto – strategiškai svarbios geležinkelio jungties į šiaurės rytus nuo sukilėlių pagrindinės tvirtovės Donecko.

10.59 val. Ukrainos armijos pozicijų apšaudymas liovėsi

Ukrainos kariuomenės pozicijų šalies rytuose apšaudymas nuo sekmadienio 3 val. ryto liovėsi, pranešė ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Nors būta pavienių apšaudymų iš neteisėtų ginkluotų formuočių pusės. 3 val. ryto apšaudymai liovėsi, – sakė V.Selezniovas per spaudos konferenciją Kijeve.

„Antiteroristinės operacijos zonoje paliaubų iš esmės laikomasi nuo vidurnakčio, nors būta pavienių apšaudymų iš neteisėtų ginkluotų formuočių pusės. 3 val. ryto apšaudymai liovėsi“, – sakė V.Selezniovas per spaudos konferenciją Kijeve.

Prorusiški teroristai ir Kijevas sutarė dėl ugnies nutraukimo ketvirtadienį, po įtempto derybų maratono Minske tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų.

Paliaubos oficialiai įsigaliojo sekmadienį vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku.

9.58 val. Ukrainos ATO pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje karaliauja tyla. Šūvių negirdėti. Apie tai socialiniame tinkle parašė vienas žurnalistas.

„Mirtina tyla. Tyla spengia ausyse. Net gamta tyli. Nėra vėjo. Tik kažkaip nepatogu. Radijas šiomis dienomis plyšavo... O šią naktį jokių pranešimų nėra“, – parašė jis.

Paliaubų laikomasi, bet pavieniai šūviai girdimi

Apie 5 val. ryto vietos laiku Ukrainoje, ATO štabo duomenimis, iš esmės laikomasi artilerinės ugnies tylos.

Apie tai savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė Ukrainos prezidento spaudos sekretorius Sviatoslavas Cegolka.

„Iš viso užfiksuota 10 Ukrainos karių pozicijų apšaudymų, 6 iš jų – blokpostuose, esančiuose Černuhino ir Zolotos rajonuose“, – teigiama išplatintame pranešime, kurį cituoja naujienų agentūra „Unian“. 

Anot jo, kol kas per anksti daryti kokias nors išvadas. Vis dėlto, pasak jo, nuo to, ar Rusijos pusė vykdys Minsko susitarimus, priklausys, ar karas bus sustabdytas.

Kaip kiek anksčiau informavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, po ugnies nutraukimo praėjus keturioms valandoms sunkioji artilerija tyli – paliaubų paisoma. Teroristai šaudo be jokios sistemos. Apie aukas nepranešama.

Sekmadienį Ukrainoje pagal Minsko susitarimą įsigaliojo paliaubos. Teroristai skelbė, kad nuo vidurnakčio jie nutraukia ugnį, apie tai, kad nutraukiamos kovos, pranešė ir Ukrainos prezidentas. Prieš stojusias paliaubas vyko intensyvūs mūšiai, ukrainiečiai atkovojo kelią į Debalcevę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius