Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas nesuvaldo JAV kariškių: jie geria, rezga romanus, smurtauja

Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenę karts nuo karto sukrečia skandalai, kuriuos sukelia aukšto rango karininkai. Paprastai jie turi problemų dėl alkoholio ir moterų. Tvn24.pl cituoja „Washington Post“, kuri pateikė dokumentus, įrodančius, kad šis reiškinys plačiai išplitęs.
JAV kariai
JAV kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio žurnalistai gavo vidinę kariuomenės ataskaitą, iš kurios aiškėja, kokio masto problemų dėl meilužių, girtuokliavimo ir smurto patiria kariškiai.

Šiuose dokumentuose pateikta informacija dėl disciplinos pažeidimų, įvykdytų daugiau nei 20 aukšto rango karininkų. Kelios istorijos iki šiol plačiajai visuomenei net nebuvo girdėtos. Tarkim, brigados generolo Bryano Robertso, vadovaujančio JAV kariuomenės Džeksono forto bazei. Šis karininkas viešai yra pareiškęs, kad „negali būti toleruojamas joks smurtas ir seksualinis priekabiavimas“, tačiau, pasirodo, pats turėjo net tris meilės romanus (kurie kariuomenėje yra teisiškai draudžiami), o vieną savo meilužę yra sumušęs.

Brigados generolas Bryanas Robertsas  viešai yra pareiškęs, kad „negali būti toleruojamas joks smurtas ir seksualinis priekabiavimas“, tačiau, pasirodo, pats turėjo net tris meilės romanus, o vieną savo meilužę yra sumušęs.

Kitas panašios istorijos herojus yra pulkininkas Martinas Schweitzeris, vadovaujantis elitinei 82-ajai Oro desantininkų divizijai. Kaip pasirodė, po susitikimo su Kongreso nare jis elektroniniu paštu siuntė pavaldiniui ataskaitą, kuri prasideda žodžiais, kokia „karšta“ buvo jo pašnekovė, aiškiai kėlė seksualines užuominas ir teigė, kad po to „privalėjo“ masturbuotis. Dalis šios informacijos buvo cenzūruota, teigiant, kad būtina apsaugoti asmens duomenis.

Dokumentuose išskirtas ir Oro pajėgų leitenantas Davidas Uhrichas, kuris galėjo turėti rimtų problemų dėl alkoholio. Savo biure jis turėjo butelių, iš kurių gurkšnojo tarnybos metu. O dėl to galėjo dažnai būti darbo vietoje girtas ir elgtis „netinkamai“. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad jis buvo užmezgęs meilės romaną su civile kariuomenės darbuotoja.

„Washington Post“ tvirtina, kad šios kelios istorijos tėra ledkalnio viršūnė, panašių istorijų yra ir daugiau. Ir visos jos susijusios su alkoholiu, moterimis ir seksu. Tyrimus vykdo kariuomenės tyrėjai, o rezultatai griežtai slepiami. Iki šiol laikomasi taisyklės neviešinti tokių dalykų, nors pastaraisiais metais visuomenė sužino vis daugiau pikantiškų detalių.

Būtent aukščiausio rango karininkų elgesys JAV kariuomenėje turi ypatingą reikšmę, kadangi jie reprezentuoja karines pajėgas ir turėtų tapti pavyzdžiu savo pavaldiniams. Kariškių elgesį riboja nustatytos taisyklės, tarkim, JAV kariuomenėje draudžiami nesantuokiniai ryšiai.

Garsiausiai nuskambėjo generolo Davido Petraeuso istorija, kai paaiškėjo, kad jis turi romaną su savo biografe. Po šios bylos Pentagonas įpareigojo peržiūrėti etines normas ir sustiprinti jų laikymąsi.

Būtent aukščiausio rango karininkų elgesys JAV kariuomenėje turi ypatingą reikšmę, kadangi jie reprezentuoja karines pajėgas ir turėtų tapti pavyzdžiu savo pavaldiniams. Kariškių elgesį riboja nustatytos taisyklės, tarkim, JAV kariuomenėje draudžiami nesantuokiniai ryšiai.

D.Petraeuso istorija sukėlė didžiulį atgarsį, po jos sekė daugybė pranešimų apie netinkamą kariškių elgesį. Išaiškėjo ir korupcijos skandalas, kai norėdama laimėti konkursus viena bendrovė savo padėtį „gerino“ karininkams pristatydama prostitutes, teikdama alkoholį ir kitus „priedus“.

Oro pajėgose atleista nemažai karininkų, atsakingų už atominių ginklų arsenalą, kadangi jie nusirašinėjo per egzaminus. Kilo ir daugiau skandalų, kurie ir kelia klausimų, ar Pentagonas susitvarko su aukšto rango karininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius