-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 23 /12:02

Pietų Korėjoje sučiuptas penkis ginklo draugus nužudęs ir pats nusižudyti bandęs šauktinis

Pietų Korėjos armijos šauktinis, nužudęs penkis savo dalinio karius, buvo sučiuptas pirmadienį, kai po dramatiškos apsiausties, kurioje dalyvavo tūkstančiai karių, pamėgino nusižudyti šovęs sau į šoną, pranešė Gynybos ministerija.
Pietų Korėjos kariai
Pietų Korėjos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pietų Korėja

„Jis šovė sau į šoną, bet mes sučiupome jį gyvą“, – vienas ministerijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad tas 22 metų seržantas buvo išvežtas į ligoninę.

Tūkstančiai karių, įskaitant specialiųjų pajėgų dalinius, padedant armijos sraigtasparniams, buvo apsupę bėglį, pavarde Limas, kai jis buvo susektas sekmadienio popietę miškingoje vietovėje į pietus nuo smarkiai įtvirtintos sienos su Šiaurės Korėja.

Ginkluotas tarnybiniu automatu K-2 ir pasiėmęs daug šovinių, Limas pabėgo šeštadienio vakarą, nušovęs penkis savo dalinio narius viename pasienio sargybos poste. Per jo išpuolį dar septyni kariai buvo sužeisti.

Ginkluotas tarnybiniu automatu K-2 ir pasiėmęs daug šovinių, Limas pabėgo šeštadienio vakarą, nušovęs penkis savo dalinio narius viename pasienio sargybos poste

Prieš nukreipdamas ginklą į save, Limas mobiliuoju telefonu kalbėjosi su tėvais, kurie jį ragino pasiduoti.

Vienas karininkas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai „Yonhap“, kad Limas buvo apsiašarojęs, kai paprašė karių perduoti telefoną jo tėvui.

„Jis kalbėjosi su tėvais kelias minutes, ir jie maldavo, kad jis pasiduotų“, – agentūra citavo kariškį.

Sekmadienio vakarą Limas įsitraukė į susišaudymą su persekiotojais ir nakčiai įsikasė miške prie vieno kaimo, esančio už maždaug 10 kilometrų į pietus nuo sienos su šiaurine komunistine kaimyne.

Per susišaudymą vienas būrio vadas buvo sužeistas į ranką, o Gynybos ministerija nurodė, kad kitas karys pirmadienį buvo sužeistas saviškių ugnies.

Limas po kelių mėnesių turėjo būti paleistas iš armijos, atlikęs privalomąją karinę tarnybą.

Jo surengtų šaudynių motyvai neaiškūs, bet šaltiniai armijoje sakė, kad jam buvo sunku pritapti prie kariuomenės tvarkos, o psichologai rekomendavo vadams skirti Limui ypatingą dėmesį.

Jo surengtų šaudynių motyvai neaiškūs, bet šaltiniai armijoje sakė, kad jam buvo sunku pritapti prie kariuomenės tvarkos, o psichologai rekomendavo vadams skirti Limui ypatingą dėmesį

Po incidento pasienio sargybos poste prasidėjo didelės gaudynės, kuriose dalyvavo per 4 000 karių. Naktį slapstęsis Limas galiausiai buvo užspeistas netoli Mjungpa-ri kaimo rytinėje Gangvono provincijoje.

Apie 500 gyventojų, daugiausiai senyvo amžiaus žmonių, dėl visa pikta buvo evakuoti iš savo namų į mokyklos pastatą.

Limas į savo tarnybos draugus šaudė sargybos poste netoli demilitarizuotosios zonos (DMZ) – skiriamosios juostos, einančios išilgai 250 kilometrų ilgio sienos tarp abiejų Korėjų.

Kadangi 1950–1953 metais vykęs Korėjos karas buvo užbaigtas tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi, abi šalys formaliai tebekariauja.

Daugelis sieną saugančių Pietų Korėjos karių yra jauni šauktiniai, atliekantys dvejų metų privalomąją karinę tarnybą.

Tie jaunuoliai sudaro didžiąją dalį Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų, turinčių 691 tūkst. karių. Tuo tarpu Šiaurės Korėja turi apie 1,17 mln. karių.

Šeštadienį įvykusių šaudynių aukomis tapo daugiausiai 19–23 metų šauktiniai.

Gynybos ministerija paskelbė „nuoširdų atsiprašymą“ dėl to incidento.

Šeštadienį įvykusių šaudynių aukomis tapo daugiausiai 19–23 metų šauktiniai

„Meldžiamės už aukų sielas ir reiškiame giliausią apgailestavimą aukoms, sužeistiesiems ir jų šeimoms“, – pažymėjo ministerija.

Priekabiavimas ir žiaurumas kareivinėse jau seniai temdo Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų įvaizdį ir dažnai siejamas su karių savižudybėmis bei smurto protrūkiais.

2011-ųjų liepą vienas 19-metis jūrų pėstininkas nušovė keturis ginklo draugus per incidentą Kanchvos saloje netoli sienos su Šiaurės Korėja.

2005-ųjų birželį aštuoni kariai žuvo, o dar du buvo sunkiai sužeisti, kai 22 metų šauktinis sviedė granatą ir pradėjo šaudyti į miegančius savo dalinio karius pasienio sargybos poste į šiaurę nuo Seulo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius