Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 23 /16:50

Po pokalbio su A.Merkel P.Porošenka tikisi sėkmės derybose su V.Putinu

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tikisi sėkmės per derybas rugpjūčio 26 dieną Minske su Eurazijos trejeto, iš kurio svarbiausias yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir ES lyderiais bei atstovais.
Angela Merkel ir Petro Porošenka Kijeve surengė bendrą spaudos konferenciją
Angela Merkel ir Petro Porošenka Kijeve surengė bendrą spaudos konferenciją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tikisi rasti būdų nutraukti karą

„Mes tikimės, kad bus pasiekta teigiamų rezultatų susitikime Minske“, – pasakė jis per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel šeštadienį Kijeve.

A.Merkel tikisi, kad derybos Minske padės krizės sprendimui Ukrainos rytuose.

„Mes palaikome taikias derybas, kurios vyks Minske, ir tikimės, kad ten bus pažangos bent per vieną žingsnį į priekį, – sakė A.Merkel. – Mes aptarėme šią tema su prezidentu. Manau, kad tai yra postūmio galimybė“.

Mes palaikome taikias derybas, kurios vyks Minske, ir tikimės, kad ten bus pažangos bent per vieną žingsnį į priekį, – sakė A.Merkel.

Ji užtikrino, kad Vokietija ir ES kartu su Ukrainos valdžia darys viską susidariusiai padėčiai spręsti diplomatiniu keliu.

„Žinoma, mes norime rasti sprendimą, kuris tiktų visiems ir būtų pagrindas Ukrainos teritoriniam vientisumui išsaugoti“, – pasakė Vokietijos kanclerė.

A.Merkel nuomone, apie gyventojų reikalavimus dėl rusų kalbos, kultūros identiteto reikia kalbėtis su Ukrainos rytų gyventojais, bet iš pradžių reikia susigrąžinti taiką, sienų kontrolę.

P.Porošenka: Ukraina neaukos savo suverenumo mainais į taiką

Ukrainos prezidentas P.Porošenka pareiškė, kad jo šalis neaukos savo suverenumo mainais į taiką.

„Atėjo laikas taikai rytiniame Donbaso regione. Ukraina, kartu su partneriais Europoje ir visame pasaulyje, padarys viską, kad tai įvyktų – tačiau ne Ukrainos suverenumo, teritorinio vientisumo ir nepriklausomybės sąskaita“, – sakė P.Porošenka.

Prezidentas pabrėžė, kad taiką Ukrainoje būtų galima greitai užtikrinti, kai tik būtų pašalinti ginkluoti kovotojai ir „užsienio samdiniai“, turėdamas omenyje iš kaimyninės Rusijos atvykusius kovotojus, padedančius dideles teritorijas rytiniame regione kontroliuojantiems prorusiškiems separatistams.

Tuo tarpu A.Merkel pažadėjo savo palaikymą provakarietiškiems Ukrainos lyderiams, sakydama, kad būtina užtikrinti šalies teritorinį vientisumą.

A.Merkel pažymėjo negalinti atmesti, kad Rusijai bus skelbiamos naujos sankcijos dėl numanomo Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje. „Negalime atmesti minčių apie naujas sankcijas, jeigu nebus pažangos“, – sakė ji.

Naujo Europos padalijimo neleis

A.Merkel taip pat pareiškė, kad Vokietija padarė išvadas iš istorijos pamokų ir neketina leisti įvykti naujam Europos padalijimui.

Vokietija nenori sukurti kokios nors naujos politinės nelaimės; ji labai gerai pasimokė iš savo istorijos.

„Mano buvimas čia rodo, kas pasikeitė. ir kad dviejų šalių politiniai santykiai gali keistis. Vokietija nenori sukurti kokios nors naujos politinės nelaimės; ji labai gerai pasimokė iš savo istorijos“, – sakė A.Merkel, priminusi, kad šeštadienį minimos Molotovo-Ribbentropo pakto 75-osios metinės.

Vokietijos lyderė pabrėžė, kad jos vizitas reiškia, jog Berlyno federalinė vyriausybė ir ji asmeniškai palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą, ir kad Ukrainos klestėjimas yra svarbus Vokietijos politikos tikslas.

Ji pridūrė, kad raginimai pasinaudoti Vokietijos federalizacijos patirtimi keičiant Ukrainos valstybės struktūrą yra klaidinantys.

„Vokietija pasisako už decentralizaciją. Tačiau esama tam tikrų sunkumų: jeigu kalbame apie Vokietijos federalizaciją, Ukrainoje tai suprantama kitaip – ir tai gali pakenkti Ukrainos teritoriniam vientisumui“, – sakė kanclerė.

„Tai, kas pas mus vadinama federalizacija, Ukrainoje vadinama decentralizacija – ir to siekia Ukrainos prezidentas“, – pridūrė A.Merkel..

Jos nuomone, būtina žengti svarbius žingsnius, kad Ukrainos rusakalbiai jaustųsi labiau įtraukti į valstybės reikalus ir norėtų likti Ukrainos sudėtyje.

P.Porošenka tikisi finansinės paramos

Ukrainos prezidentas P.Porošenka tikisi, kad Europos Sąjunga suteiks Ukrainai donorinę pusės milijardo eurų pagalbą Donecko baseino atkūrimui.

„Norėčiau padėkoti poniai Merkel už tuos sprendimus, kuriuos mes šiandien aptarėme, – sakė jis. – Tai ir 20 sunkiai sužeistų Ukrainos karių, kurie Vokietijos vyriausybės sąskaita bus priimti Vokietijoje, tai ir specialaus fondo kūrimas, apie kurį ketinama paskelbti per donorių konferenciją rugsėjį Europos Sąjungoje, kur planuojama suteikti 500 mln. eurų Donbaso infrastruktūrai atkurti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius