Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos gynybos ministras atvyksta į Baltijos šalis

Prancūzijos gynybos ministras pranešė penktadienį aplankysiantis Lenkiją ir Baltijos šalis, kur tarsis dėl jų saugumo sustiprinimo, atsižvelgiant į Rusijos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.
Jeanas Yves'as Le Drianas
Jeanas Yves'as Le Drianas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko atstovas spaudai Vaidotas Linkus BNS sakė, kad Prancūzijos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas Vilniuje viešės penktadienio popietę. Pasak jo, per dvišalį susitikimą numatoma aptarti krizę Ukrainoje ir regioninio saugumo klausimus.

Prancūzijos ministras, kalbėdamas prieš ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiantį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, kuriame gali būti paskelbtos griežtesnės sankcijos Rusijai, atkartojo kitų Europos pareigūnų pareiškimus, kad kol kas neplanuojama jokia karinės intervencija.

Tačiau jis sakė, kad aptars su NATO narėmis Estija, Latvija ir Lietuva, „kaip mes galėtume padėti jų saugumo pajėgoms“.

„Tai reiškia suintensyvintą oro erdvės stebėseną ir (Baltijos šalių) patikinimą dėl NATO saugumo garantijų, nes jos yra atsidūrusios trapioje padėtyje“, – J.Y.Le Drianas sakė televizijai BFM-TV.

J.Y.Le Drianas sakė, jog „tikėtina“, kad ES lyderiai vėliau nuspręs atšaukti Bendrijos ir Rusijos viršūnių susitikimą, planuotą surengti birželį Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje, toliau griežtinant sankcijas Maskvai.

Per pastarąsias dvi savaites Vašingtonas ir NATO ne kartą stengėsi padrąsinti Aljanso nares, anksčiau priklausiusias sovietiniam blokui – tokias kaip Lenkija ir Baltijos šalys.

Siųsdamos žinią, kad NATO palaikytų šias šalis, įvykus bet kokiai konfrontacijai su Maskva, Jungtinės Valstijos pasiuntė į Lietuvą šešis naikintuvus F-15, o Aljanso ankstyvojo perspėjimo lėktuvai suintensyvino patruliavimą.

J.Y.Le Drianas sakė, jog „tikėtina“, kad ES lyderiai vėliau nuspręs atšaukti Bendrijos ir Rusijos viršūnių susitikimą, planuotą surengti birželį Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje, toliau griežtinant sankcijas Maskvai.

Tačiau gynybos ministras atmetė galimybę, jog Prancūzija pirma laiko apsispręs nutraukti 2011 metų kontraktą dėl dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Maskvai, sakydamas, kad tokį sprendimą reikėtų priimti tik prieš planuotą vieno iš tų laivų perdavimą ateinantį spalį.

Prancūzija 2011 metais sutiko parduoti tuos laivus Rusijai, nors dėl tokio žingsnio didelį susirūpinimą reiškė Gruzija ir kai kurios NATO šalys.

Atideda sprendimą dėl karo laivų pardavimo Rusijai

Prancūzija ketvirtadienį pareiškė iki spalio nepriimsianti jokio sprendimo, ar reikia įšaldyti prieštaringai vertinamą dviejų modernių „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimą Rusijai dėl krizės Kryme.

„Pirmojo laivo perdavimas turėtų įvykti spalį, todėl klausimas dėl (kontrakto) įšaldymo iškils spalį“, – Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas sakė kitą dieną po to, kai Vokietija atšaukė vieną svarbų karinio bendradarbiavimo kontraktą su Maskva.

Rusija jau grasina, kad reikalaus kompensacijos už visus nuostolius, jeigu sutartis bus nutraukta. Apie tai prabilo šios šalies gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius