Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija patvirtino kolektyvinės gynybos garantijas Baltijos šalims

Penktadienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Vilniuje susitikęs su Prancūzijos gynybos ministru Jeanu Yves'u Le Drianu aptarė ne tik saugumo situaciją regione, bet ir galimus šalių veiksmus NATO ir Europos Sąjungos rėmuose, Rytų partnerystės, kitus aktualius karinio bendradarbiavimo klausimus.
Prancūzijos gynybos ministro  Jeano Yves'o Le Driano susitikimas su Juozu Oleku
Prancūzijos gynybos ministro Jeano Yves'o Le Driano susitikimas su Juozu Oleku / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Su Prancūzijos  gynybos ministru aptarėme ne tik dvišalius santykius, bet ir žymiai platesnį kontekstą. Labai gerai, kad mūsų vertinimai dėl situacijos Ukrainoje nesiskiria. Mes, kaip ir Prancūzija, griežtai smerkiame ir nepritariame Rusijos invazijai į Ukrainą, Krymo aneksijai.  Privalome ir toliau skatinti tarptautinę bendriją ir jos institucijas vieningai remti Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą,“ – po susitikimo sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.  Ministras  pabrėžė,  kad dabar kaip niekad yra svarbi kolektyvinė gynyba. 

Prancūzijos gynybos ministras J. Yves'as Le Drianas teigė, jog, esant susirūpinimui dėl situacijos Ukrainoje ir solidarizuojantis su Baltijos šalimis ir visu regionui, jis perduoda Prancūzijos Prezidento tvirtą Prancūzijos įsipareigojimą kolektyvinės gynybos principui bei pasirengimą skirti visus reikiamus pajėgumus situacijai regione stabilizuoti, taip pat ir galimą papildomą dalyvavimą  pratybose bei  NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse sustiprinimą, skiriant papildomus Prancūzijos naikintuvus.

Krašto apsaugos ministras J. Olekas padėkojo Prancūzijai už dalyvavimą regione ir už tai, kad ji yra viena aktyviausių dalyvių NATO oro  policijos misijoje Baltijos šalyse, keturis kartus atsiuntusi į  Lietuvos karinių pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose savo kontingentą ir naikintuvus.  „Ši misija mums labai daug reiškia – tai Aljanso solidarumo su Baltijos šalimis simbolis,“ – sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas. 

Susitikime ministrai taip pat sutarė stiprinti bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje, aptarė dalyvavimo tarptautinėse operacijose planus

Krašto apsaugos ministras  padėkojo Prancūzijai už žadamus skirti keturis naikintuvus ir žvalgybos  lėktuvą AWACS oro policijos misijai sustiprinti. Ministras taip pat pabrėžė svarų Prancūzijos indėlį į NATO pratybas regione – į praėjusiais metais vykusias NATO 5-jo straipsnio ( kolektyvinės gynybos)  straipsnio pratybas „Steadfast Jazz“  Prancūzija buvo skyrusi didžiausią kontingentą.

Susitikime ministrai taip pat sutarė stiprinti bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje, aptarė dalyvavimo tarptautinėse operacijose planus. 

Prancūzijos ministras padėkojo  Lietuvai už skirtą karinių oro pajėgų lėktuvą „Spartan“ teikti logistinę paramą Prancūzijos vadovaujamai operacijai „Sangaris“ Centrinės Afrikos Respublikoje, kuria siekiama stabilizuoti padėtį šioje Afrikos valstybėje.  Lietuva šioje operacijoje dalyvauja atsižvelgdama į Prancūzijos prašymą ir siekdama sustiprinti pastaruoju metu suintensyvėjusį Lietuvos ir Prancūzijos karinį bendradarbiavimą.

Prancūzija yra ne tik viena aktyviausių Baltijos šalių oro policijos misijos dalyvių, bet viena iš NATO energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje steigėjų.  

Pirmininkavimo ES Tarybai metu praėjusių metų antrąjį pusmetį  Lietuvos ir Prancūzijos ministrai pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius