-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzija Persijos įlankoje dislokavo lėktuvnešį – kovai su „Islamo valstybės“ teroristais

Prancūzija dislokavo Persijos įlankoje savo lėktuvnešį, iš kurio pirmadienį pakilę lėktuvai jau dalyvavo operacijoje prieš grupuotę „Islamo valstybė“, kai naujasis JAV Pentagono šefas sukvietė į Kuveitą aukščiausio rango generolus ir diplomatus apžvelgti karo eigos.
Prancūzijos lėktuvnešio „Charles de Gaulle“ denis
Prancūzijos lėktuvnešio „Charles de Gaulle“ denis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris JAV karinėje bazėje „Camp Arifjan“ surengtame svarbiame susitikime, kuriame dalyvavo daugiau kaip dvidešimt karo pareigūnų, ambasadorių ir žvalgybos tarnautojų, pažadėjo, kad džihadistai patirs „lemiamą pralaimėjimą“.

Vašingtonas yra sutelkęs Vakarų ir Arabų šalių koalicija kovai su „Islamo valstybe“, kai ši sunitų ekstremistų grupuotė užvaldė dideles Sirijos ir Irako teritorijas bei pernai paskelbė Islamo kalifatą.

VIDEO: Lėktuvnešis „Charles de Gaule“

Koalicija yra jau surengusi daugiau kaip 2000 antskrydžių prieš dižhadistus, o pirmadienį Prancūzijas sustiprino savo dalyvavimą, atsiųsdama lėktuvnešį „Charles de Gaulle“ į Persijos įlanką.

„Ši grėsmė, džihadistų terorizmas nori pasiekti mūsų piliečius, mūsų interesus, mūsų vertybes. Prancūzijos atsakas bus totaliai tvirtas“, – sakė lėktuvnešyje esantis gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas), praėjus septynioms savaitėms nuo ekstremistų išpuolio, nusinešusio 17 gyvybių Paryžiuje.

Keturi naikintuvai „Rafale“ šį rytą pakilo nuo „Charles de Gaulle“ denio, kai lėktuvnešis buvo už maždaug 200 km nuo šiaurinių Bahreino krantų, Irako link.

Šis karo laivas su 12 „Rafale“ ir 9 „Super Etendard“ naikintuvais Persijos įlankoje išbus aštuonias savaites greta JAV karo laivo „Carl Vinson“, gerokai sustiprindamas Prancūzijos aviacijos pajėgumus šiame regione.

„Charles de Gaulle“ leis perpus sutrumpinti laiką, per kurį lėktuvai pasiekia Iraką, skrisdami atakuoti objektų iš bazės Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Prancūzija pernai rugsėjį pradėjo operaciją „Chammal“, padėdama JAV vadovaujamai koalicijai. Jos devyni „Rafale“ ir šeši „Mirage“ naikintuvai vykdo misijas Irake iš bazių Jordanijoje bei Jungtiniuose Arabų Emyratuose kartu su jūrinio patruliavimo ir degalų papildymo lėktuvais.

Prancūzija bei Australija yra pagrindinės pagalbininkės Jungtinėms Valstijoms, kurioms tenka didžiausias krūvis rengiant antskrydžius. Prancūzijos ir Vakarų pajėgos rengia operacijas virš Irako, o kelios Arabų valstybės – virš Sirijos.

Per praėjusias 24 valandas, iki 6 val. pirmadienį Grinvičo laiku, koalicijos pajėgos surengė 18 smūgių „Islamo valstybės“ objektams Sirijoje ir septyniems – Irake, nurodė Pentagonas.

Aviacijos kampanija siekiama paremti sausumos pajėgas Irake ir Sirijoje, šiose pajėgose su džihadistais kovojančius sukilėlius ir kurdus, taip pat smogti tokiems infrastruktūroms objektams kaip naftos verslovės, kurios yra užimtos džihadistų.

„Parama iš oro ... mūsų sąjungininkams irakiečiams ir kurdams padeda pažaboti teritorinę „Islamo valstybės“ ekspansiją ir stabilizuoti fronto linijas. Toks buvo mūsų pirmiausias tikslas, kuris jau pasiektas“, – sakė J.-Y.Le Drianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius