Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pratybos Klaipėdoje: laive aptikta pavojinga cheminė medžiaga

Klaipėdoje vyksta didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2016“. Trečiadienį vyko vienas iš pratybų etapų uosto teritorijoje. 
Pratybų akimirka
Pratybų akimirka / 15min.lt nuotr.

Iš Švedijos jūrų gelbėjimo koordinacinio centro antradienį buvo gautas pranešimas, kad AB „DFDS Seaways“  kelte „Optima Seaways“, dirbančiame linijoje Klaipėda–Karlshamnas (Švedija), 30 jūrmylių nuo Karlshamno uosto beveik pusė keleivių ėmė skųstis bloga savijauta. Įtarta, kad keltas užterštas nežinoma chemine medžiaga, kuri skleidžia garstyčių kvapą.

Dėl pavojaus sraigtasparnio įgulai ir dėl sudėtingų oro sąlygų nuspręsta keltui leisti plaukti į Klaipėdos uostą. Sušaukiamas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Ekstremalių situacijų operacijų centras (ESOC). Tai yra vieno iš pratybų „Žaibo kirtis 2016“ scenarijų pradžia.

15min.lt nuotr./Pratybų akimirka
15min.lt nuotr./Pratybų akimirka

Siekdamas užtikrinti saugią laivybą ir uosto gyvybingumą bei sklandų jo funkcionavimą, Uosto direkcijos ESOC koordinuoja įvykius uosto teritorijoje, į įvykio vietą siunčiama operatyvinė grupė, dalyvauja gelbėjimo laivas „Žaibas“.

Keltui priartėjus prie pirmo plūduro, pranešta, kad  5 žmonės nukentėję, 2 galimai mirę. Iš viso kelte yra 50 keleivių, 30 įgulos narių. Laukiant į Klaipėdos uostą atplaukiančio kelto apie vidurdienį buvo evakuotas Centrinis Klaipėdos terminalas (CKT). Nustatyta pavojinga 311 m nuo cheminės medžiagos židinio laive zona. Į ją patenka ir AB Smiltynės perkėla, tad bendrovei buvo duotas nurodymas stabdyti darbą ir evakuotis.

Keltui švartuojantis prie CKT krantinės, vienas žmogus iškrito iš laivo. Gelbėjimo katerio „Žaibas“ įgula išgelbėjo iškritusį už borto žmogų ir perdavė jį medikams. Keltui prisišvartavus, pradėta žmonių iš laivo evakuacija ir kenksmingumo pašalinimo darbai laive. Visiems buvo būtina pereiti švarinimo postus. Nustatyta, kad laive yra 4 talpos po 70 litrų pavojingos cheminės medžiagos iprito. Medžiaga buvo užsandarinta, ją nuspręsta išgabenti.

Iš 50 keleivių 44 evakuoti, nustatyta, kad 3 yra mirę, 3 išvežti į ligoninę, apie pratybas pasakojama Klaipėdos uosto atstovų trečiadienį paviešintame pranešime.

„Šios pratybos parodė, kad Klaipėdos uostas, bendradarbiaudamas su kitomis tarnybomis bei Lietuvos kariuomene, yra pajėgus suvaldyti tokią situaciją“, – apibendrindamas šį pratybų etapą teigė Uosto direkcijos ESOC koordinatorius Egidijus Kuzmarskis.

Šiame pratybų etape dalyvavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, Lietuvos kariuomenės jungtinis štabas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM pajėgos, Klaipėdos miesto ekstremalių situacijų operacijų centras.

Klaipėdoje vyksta didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2016“, kurių dalis veiksmų – uosto teritorijoje. Tai jau antrus metus rengiamos pratybos, kuriose treniruojamos nacionalinės Greitojo reagavimo pajėgos, vykdomos bendros operacijos su Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiais vienetais, gerinama sąveika su valstybės civilinėmis institucijomis hibridinio karo atveju.

15min.lt nuotr./Pratybų akimirka
15min.lt nuotr./Pratybų akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius