-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pratybos „Steadfast Jazz-2013” – stebėtojo nuomonė

Mjr. Mindaugas Petkevičius, LDK Algirdo bataliono vadas lapkričio 4 dieną atvykęs į Dravsko poligoną Lenkijoje, kur vyksta NATO pratybos „Steadfast Jazz“, mokymuose dalyvauja kaip stebėtojas.
Mjr. Mindaugas Petkevičius
Mjr. Mindaugas Petkevičius / Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Bataliono vadas akcentavo vieną iš savo apsilankymo šiose pratybose tikslų – stebėti ir palaikyti šiose pratybose dalyvaujančios II mechanizuotosios kuopos vadą vyr. ltn. Egidijų Čiuladą: „Pirmadienį, Algirdo bataliono kuopai gavus Tarptautinio bataliono vado įsakymą žygiui, prisijungiau prie savo karių, dalyvavau žygyje, kurio tikslas buvo užimti savo atsakomybės rajoną. Viskas įvykdyta be priekaištų. Džiaugiuosi puikia savo karių koordinacija su priskirtu Rumunijos karių būriu. Tai buvo pirmasis netipinis iššūkis lietuvių kuopos vadui – koordinuoti tarpusavio veiksmus su padalinio sudėtyje veikiančiu NATO sąjungininkų vienetu“.

Laukimo rajone kuopa atsidūrė vėlai vakare, čia karių laukė kitas išbandymas – užimti savo gynybines pozicijas nakties metu. Kuopos vadui vyr. ltn. E.Čiuladai dar teko suderinti tarpusavio veiksmus su savo būrių vadais, išžvalgyti detalias pozicijas ir šaudymo sektorius. Toje pačioje vietovėje, prieš lietuvių mechanizuotų pėstininkų kuopą veikė amerikiečių žvalgai ir inžinieriai.

„Gretimų padalinių vadai – anglakalbiai, su jais mūsų kuopos vadovybė radijo ryšiu suderino veiksmus. Tai dar vienas puikaus bendradarbiavimo pavyzdys pratybose „Steadfast Jazz“, – sakė mjr. M.Petkevičius.

Naktis naujai užimtose gynybos pozicijose buvo praleista vykdant rutinines užduotis, beveik be miego. Iki ankstyvo ryto kuopos vadas dar spėjo išžvalgyti savo rezervines pozijas ir buvo visiškai pasirengęs galimam priešo atpuoliui. Kuopos uždavinys mūšyje buvo įvykdytas – nurodytą laikotarpį vykdyti kovos veiksmai ir, gavus įsakymą, atsitraukta per estų ir ukrainiečių toliau ginamas pozicijas.

./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema
./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema

„Mano nuomone, šios tarptautinės pratybos yra puiki galimybė įvairių NATO šalių kariams susitikti tokio plataus masto mokymuose, siekiant pasitikrinti bendrus tarpusavio koordinavimo ir bendradarbiavimo veiksmus, kadangi mūsų šalių vidinės procedūros yra skirtingos. Šios pratybos yra būtent tai, ką gali pasiūlyti NATO aljansas mūsų šalims, kad mes sugebėtume kartu veikti realaus Greitojo reagavimo pajėgų panaudojimo atveju. Čia mes susitinkame, išbandome, deriname savo procedūras ir vieni iš kitų mokomės. Ir čia aš matau didžiausią pratybų „Steadfast Jazz“ pliusą. Kuopa dalyvauja pratybose, kurių metu gali pasitikrinti, ką dar reikia tobulinti“, – sakė mjr. M.Petkevičius.

Majoras pasakoja, kad buvo užsukęs pas tarptautinio bataliono vadą plk. ltn. Pavelą Skuzą, iš jo girdėjo tik gerus atsiliepimus apie lietuvių karius. Anot vado, kariai labai gerai pasirengę taktiniame lygmenyje, o kuopos vadas puikiai supranta ir vykdo įsakymus tarptautinėje aplinkoje.

„Kaip batalionas vadas aš patenkintas, kadangi padalinys ir jo vadai yra vertinami gerai“, – sakė mjr. M.Petkevičius.

Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr./Algirdo bataliono kariai pratybose „Steadfast Jazz“
Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr./Algirdo bataliono kariai pratybose „Steadfast Jazz“

Lapkričio 2-9 dienomis Latvijos ir Lenkijos teritorijoje NATO kartu su šalimis partnerėmis vykdo pratybas „Steadfast Jazz 2013“ („Tvirtas Džiazas 2013“). Šios pratybos užbaigs seriją dinamiškų ir daug pasirengimo reikalaujančių NATO greitojo reagavimo pajėgų (angl. NATO Response Force – NRF) pratybų, kuriose ruošiami bei tikrinami kariai ir vadai.

NATO greitojo reagavimo pajėgas sudaro iki 13 tūkst. karių, kurie be išankstinio įspėjimo gali būti dislokuoti bet kurioje pasaulio vietoje, įvairaus pobūdžio situacijose, vykdyti plataus spektro misijas – nuo humanitarinės pagalbos iki kovinių operacijų.

Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ tikslas yra aukštos parengties, technologiškai pažangių daugianacionalinių greitojo reagavimo pajėgų parengimas ir patikrinimas.

NATO pasirengimas dalyvauti operacijose visame pasaulyje aiškiai parodo 28 valstybių sąjungininkių vienybę ir ryžtą siekti kolektyvinės gynybos, taikos ir saugumo pasaulyje.

Tokios pratybos taip pat suteikia mums galimybę ir toliau plėtoti bei tobulinti naujus pajėgumus, taikyti modernias technologijas, semtis patirties iš ankstesnių operacijų ir išbandyti naują taktiką. Tai yra puiki mokymosi bei treniravimosi galimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius